Tizenötmilliárdnyi állami támogatásból kezd elektromos autók sorozatgyártásába a Mercedes Kecskeméten

2021. október 22. – 13:39

frissítve

Tizenötmilliárdnyi állami támogatásból kezd elektromos autók sorozatgyártásába a Mercedes Kecskeméten
A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepségen Kecskeméten 2021. október 22-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatták az első, Magyarországon gyártott elektromos autót. A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modelljének sorozatgyártását indítják el Kecskeméten.

Az ünnepségen ott volt Szijjártó Péter is, aki a magyar autóipar történelmi mérföldkövének nevezte a sorozatgyártás megindítását. Amelyik ország meg tudja nyerni az elektromobilitási beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket, „az megnyeri magának a jövőt” – fogalmazott a külügyminiszter az MTI beszámolója szerint.

A nagyjából 50 milliárd forintos beruházáshoz az állam 15 milliárd forint támogatást nyújtott.

Szijjártó beszéde szerint a beruházással 4400 munkahelyet tartanak meg, és több száz újat hoznak létre.

Szijjártó Péter beszédet mond Kecskeméten 2021. október 22-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Szijjártó Péter beszédet mond Kecskeméten 2021. október 22-én – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Úgy fogalmazott, az autóipar a magyar gazdaság „gerincoszlopává” vált, mára a teljes ipari kibocsátás 25 százalékát adja a szektor. Azzal is elbüszkélkedett, hogy míg 2010-ben 3600 milliárd forint volt az ágazat termelési értéke, idén már meghaladhatja a 10 ezer milliárd forintot. Mivel a szektor 90 százalékban kivitelre termel, Magyarország a világ húsz legnagyobb autóipari exportőr országa közé került – tette hozzá.

A miniszter azt is mondta, ez a beruházás még szorosabbá teszi a kétoldalú gazdasági együttműködést Németországgal, amely Magyarország első számú kereskedelmi partnere.

Szijjártó szerint a kormány stratégiája a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére „egyértelműen sikeres volt”. Tavaly beruházási rekordot döntött az ország, soha annyian nem dolgoztak a rendszerváltás óta, mint most, és rekordmértékű gazdasági növekedést sikerült elérni az idei második negyedévben – mondta. „Míg mindazok, akik a hitelfelvételre és a segélyekre helyezték a válaszok fókuszát, akik nem tudtak megelőzni a kapacitások leépítését, kudarcot vallottak.”

A Mercedes tisztán elektromos, kompakt EQB modelljét – a kínai piacot leszámítva – a világ valamennyi országába Magyarországról exportálják majd.

A vállalat kecskeméti gyártósorain már valamennyi meghajtás szerepel a klasszikus belső égésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!