Tíz évbe telne kiváltani a gabonaexporthoz Ukrajna fekete-tengeri kikötőit

2022. június 25. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz évbe is beletelne, hogy kiépítsék azt az infrastruktúrát, amivel ki lehet váltani a fekete-tengeri kikötőknél létrehozott útvonalakat, mondta Tarasz Vjiszotszkij, az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese. A gabonaexporthoz szükséges fekete-tengeri infrastruktúra kiépítése szerinte korábban húsz évig tartott.

Az orosz haditengerészet blokád alatt tartja a fekete-tengeri ukrán kikötőket, amelyeknél az ukránok tengeri aknákat helyeztek el, ezért nem jut ki Ukrajnából a gabona, ami súlyos éhínséget okozhat a világ több országában. A háború miatt továbbra is közel 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, és a harcok miatt az idei termést is alig tudják learatni az ukrán gazdák. A helyzetről itt írtunk részletesen>>>

Az alternatív útvonalak – például Konstanca felé, amiről itt írtunk bővebben – a miniszterhelyettes szerint fontosak, de az ukrán exportnak csak a harmadát tudják lebonyolítani. Vjiszotszkij arról is beszélt, hogy az oroszok rakétatámadásai a kikötők infrastruktúrájának 10-15 százalékát megsemmisítették, köztük nemrég az ország egyik legnagyobb gabinasilóját Mikolajivnál. Azt mondta, hogy arra is bizonyítékaik vannak, hogy legalább félmillió tonna gabonát elloptak a részlegesen orosz megszállás alá került régiókban. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!