Boris Johnson lemondana, ha magára kéne hagynia Ukrajnát

2022. június 25. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson. brit miniszterelnök lemondana, ha a gazdasági nehézségek mellett túl költséges lenne az ukrán emberek támogatása, írja a Guardian.

A BBC kérdésére, miszerint van-e olyan körülmény, ami miatt lemondana, Johnson azt válaszolta: „Ha azt mondanák nekem, fel kell adnunk Ukrajna ügyét, akkor elfogadnám, hogy elvesztettem egy fontos vitát, és távoznék.”

Johnson hozzátette, tart attól, hogy a háború gazdasági hatásai egy olyan béke megkötésére kényszeríthetik Ukrajnát, amely igazából nem áll az érdekében. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelmének következményei veszélyeztetnék a nemzetközi rendet és „hosszú távú gazdasági katasztrófát” okoznának.

Boris Johnson a Nemzetközösség vezetőinek csúcstalálkozóján a ruandai Kigaliban 2022. június 24-én – Fotó: Dan Kitwood / AFP
Boris Johnson a Nemzetközösség vezetőinek csúcstalálkozóján a ruandai Kigaliban 2022. június 24-én – Fotó: Dan Kitwood / AFP

Johnson pozíciója nem nevezhető épp stabilnak Nagy-Britannia élén. A 2021 őszén kirobbant partibotrányok után jelentősen csökkent mind személyes, mind pártja népszerűsége. Több elvesztett időközi választás után június elején a Konzervatív Párt képviselői bizalmi szavazást tartottak ellene, amit ugyan túlélt, de intő jelnek tekinthető, hogy a frakció 41 százaléka ellene szavazott. A brit miniszterelnök nehéz helyzetéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!