A háború megerősítette az EU támogatottságát az európaiak körében

2022. június 22. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az Európai Unió támogatottságát az európaiak körében: 65 százalékuk szerint jó dolog az EU-tagság, és 80 százalékuk támogatja az Oroszország elleni uniós szankciókat, írja az Európai Parlament szerdán közzétett Eurobarométer felmérése.

A felmérés szerint a tagállamok többségében a lakosság jó dolognak tartja hazája uniós tagságát – Litvánia, Málta, Észtország különösen támogató, a legnagyobb semlegesség pedig Szlovákiában és Görögországban van. Az európaiak 52%-ának általánosságban pozitív véleménye van az EU-ról, 12%-uk gondolja azt rossznak.

Magyarországon a válaszadók 60%-a gondolja jó dolognak az EU-tagságot, 5% szerint rossz, 32% semlegesen áll a témához. A megkérdezettek 46%-ában él pozitív kép az EU-ról (2%-kal kevesebb emberben, mint fél évvel ezelőtt).

Érdekes az is, hogy az EU-s szintnél kevésbé tartjuk fontosnak a szólásszabadságot, a női-férfi egyenjogúságot és az emberi méltóság védelmét. Fontosabb azonban nálunk a nemzeti identitások védelme és a mozgás szabadsága, míg a jogállamiságról és a demokráciáról az EU-s szinthez hasonlóan vélekedünk.

Az EU felméréséről hosszan és részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!