Microsoft-jelentés: orosz hekkercsoportok több támadást is végrehajtottak Ukrajnával szövetséges országok ellen

2022. június 22. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kitörése óta az orosz kormányhoz köthető hekkerek több kiberkémkedési műveletet is végrehajtottak Ukrajnával szövetséges országok ellen – közölte a Microsoft egy szerdai jelentésében. A kutatók február 24. óta számos, ukrán szervezetek elleni kibertámadást vezettek vissza olyan hekkercsoportokhoz, amiket az orosz állam támogat. A Microsoft-jelentés szerint a kutatók azt is megállapították, hogy ugyanezek a csoportok 42 Ukrajnán kívüli országban 128 szervezetet is célba vettek.

Ukrajnán kívül az Egyesült Államok volt a legfőbb célpontja a behatolási kísérleteiknek, de a NATO többi tagországa is érintett. A jelentés szerint dániai, lettországi, litvániai, norvégiai és lengyelországi szervezetek is voltak a célpontok között. A támadásokból a NATO-hoz csatlakozni kívánó Finnország és Svédország sem maradt ki. „Úgy tűnt, hogy a célpontok többnyire kormányzati szervek voltak, bár voltak köztük agytrösztök, humanitárius csoportok és kritikus infrastruktúra-szolgáltatók is” – áll a jelentésben.

A Microsoft szerint a támadások az esetek mintegy 29 százalékában voltak sikeresek, és egyes esetekben adatlopásokhoz vezettek.

A washingtoni orosz nagykövetség nem reagált a Reuters megkeresésre. Moszkva a múltban tagadta, hogy külföldi kiberkémkedési küldetéseket hajtana végre, mondván, hogy ez „ellentmond az orosz külpolitika elveinek”.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!