Összeomlott az izraeli szivárványkoalíció, feloszlatják a parlamentet

2022. június 20. – 18:57

frissítve

Összeomlott az izraeli szivárványkoalíció, feloszlatják a parlamentet
Naftali Bennett és Jair Lapíd egy május 29-i kabinettalálkozón Jeruzsálemben – Fotó: Gil Cohen-Magen / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Feloszlatják az izraeli parlamentet, a kneszetet, a koalíciós megállapodás szerint a jelenlegi külügyminiszter, Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke – írja az MTI.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid hétfőn jelentette be, hogy megállapodtak a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, mely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig. A Times of Israel belsős forrásokra hivatkozva azt írta, Bennett azután döntött a parlament feloszlatása mellett, hogy kiderült, a koalíciót megalakulása előtt hevesen ellenző, ám végül mégis mellette szavazó Nir Orbach azt tervezte, hogy támogatni fogja Netanjahu pártjának, a Likudnak az ugyanerre vonatkozó indítványát.

A nyolcpárti kormánykoalíció áprilisban elvesztette parlamenti többségét, miután a kormánykoalíció elnöke, Idit Szilman bejelentette távozását, Orbach távozásával pedig kisebbségben lett volna, így logikusnak tűnik, hogy Bennett inkább a kezébe vette az irányítást.

Áprilisban több izraeli lap is arról írt, hogy a koalícióból kilépett Idit Szilman titokban megállapodást kötött Benjámin Netanjahuval, hogy átlép a Likudba, és ha Netanjahu kormányt alakít, akkor megkapja az egészségügyi tárcát. A helyi média most arról is beszámolt, hogy Nir Orbach tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna. Netanjahu a hír nyomán természetesen örömét fejezte ki, a volt miniszterelnök azt mondta, egyéves kínlódás és az izraeli népre mért hatalmas szenvedés után „Izrael történetének legrosszabb kormányának” vége. Azt is hozzátette, hogy a Likud vezetésével egy széles, nemzeti koalíciót fog létrehozni, amely visszaállítja Izrael dicsőségét.

Naftali Bennett a bejelentés után nem sokkal közös sajtótájékoztatót tartott Jaír Lapiddal, ahol arról beszélt, a kormánya végső soron jó kormány volt, amely kihúzta Izraelt egy elhúzódó krízisből, javított az ország biztonságán és politikai klímáján, megakadályozott egy újabb iráni atomalkut, és feljebb tornázta az ország önbecsülését. Bennett elismerte, hogy nem könnyű döntés feloszlatni a parlamentet, de szerinte az ország szempontjából ez a jó döntés. A miniszterelnök hozzátette, hogy az elmúlt hetekben mindent megtettek, hogy megmentsék a koalíciós kormányt, ám végül be kellett dobniuk a törölközőt, ellenkező esetben ugyanis nem tudták volna meghosszabbítani az izraeli telepesekre vonatkozó átmeneti jogszabályt. Lapid köszönetet mondott a kormányfőnek, és azt mondta, az elmúlt időszakban bebizonyították, hogy úgy is lehet egy közös célért dolgozni, ha különben nagyon mást gondolnak a dolgokról.

Netanjahu természetesen ezt sem hagyta szó nélkül, színjátéknak nevezte azt, hogy Bennett állítása szerint önzetlenségből lépett, és azt mondta, a koalíció széthullásának mindenki örül.

A védelmi miniszter, Benny Gantz izraeli lapértesülések szerint egyébként csak a bejelentés után értesült a döntésről, mint mondta, szomorú, hogy a helyzet odáig fajult, hogy új választásokat kelljen kiírni. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy nem minősíti a döntést, és leszögezte, a kormány az átmeneti időszakban is igyekszik majd biztosítani a lehető legjobb működést. Ajelet Saked belügyminisztert ugyan korábban értesítették a döntésről, de annak meghozatalában nem vett részt, egy korábbi képviselő pedig azt is megerősítette, hogy Bennett nem tájékoztatta a pártjának tagjait, hogy feloszlatja a parlamentet.

A Kan izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint a kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és várhatóan két hét múlva veszi át a kormánykoalíció vezetését Lapid. Az izraeli lapok szerint jelenleg úgy tűnik, október 25-én tarthatják meg az új választást, amely három éven belül már az ötödik lesz majd az országban. Az izraeli szivárványkormányról tavaly ősszel írtunk részletesebben, ekkor még úgy nézett ki, hogy a nehézségek ellenére műkőképes lesz a nyolc párt együttműködése. Netanjahu bukásával és a vele szemben létrejött szövetségről korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk – bő egy év után úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt a politikus, amikor azt mondta, vissza fognak térni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!