Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban véleményezi Ukrajna csatlakozási pályázatát

2022. június 17. – 07:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság pénteken ülésezik, hogy gyors ütemben véleményt nyilvánítson Ukrajna EU-tagjelöltségéről – írja a Guardian.

Ukrajna ezzel egy lépéssel közelebb került az EU-hoz való csatlakozáshoz. Soha ilyen gyorsan nem született vélemény jelölti státuszról, amelyet mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia.

A véleményt a jövő heti EU-csúcson vitatják majd meg újra, ahol a tagállamok vezetői várhatóan jóváhagyják Ukrajna jelöltségét. A belépéshez azonban valószínűleg szigorú feltételeket szabnak ki, a csatlakozás évekbe, sőt évtizedekbe is telhet.

Franciaország, Németország, Olaszország és Románia egyaránt támogatja, hogy Ukrajna „azonnali” tagjelölti státuszt kapjon – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Kijevben, ahová Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök is ellátogatott, hogy kifejezze támogatását.

Scholz szerint Ukrajna „az európai családhoz tartozik”, és Berlin továbbra is fegyvereket küld Kijevnek, ameddig szükséges.

Ukrajna tagjelölti státuszáról, a csatlakozási procedúráról, és arról, hogy mindez milyen üzenettel bír Putyin elnök számára, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!