A brit miniszterelnök szerint „kolosszálisak” az orosz hadi kiadások

2022. június 17. – 19:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök. Zelenszkij elmondása szerint megvitatták a keleti front állását, arról is beszéltek, hogy lehetne fokozni az Oroszország elleni szankciókat. Az ukrán elnök szerint „jelentős” volt a pénteki megbeszélésük, fontos információk hangzottak el. Zelenszkij köszönetet mondott a „páratlan” segítségért, amit Nagy-Britannia nyújt Ukrajnának.

Boris Johnson arról beszélt, hogy nagyszerű érzés Kijevben lenni, és látni, hogy visszatér az élet az utcákra. Nagyon pozitívnak tartja, hogy az ukrán főváros mennyivel „élettel telibb”, mint néhány héttel korábban. „Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy pár órányira innen folytatódik a barbár támadás az ártatlan emberek ellen, városokat és falvakat rombolnak porig.”

Johnson szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy az orosz hadsereg nagyon súlyos veszteségeket szenved el, miközben semmit sem sikerült elérniük az invázió elején kitűzött célok közül, az orosz hadi kiadások pedig „kolosszálisak”. Ígéretet tett arra, hogy az ukrán kormánnyal együttműködve kidolgozzák, hogyan lehetne újraindítani a Fekete-tengeren keresztül a gabonaexportot, amit megfogalmazása szerint Putyin „túszul ejtett.”

Boris Johnson brit miniszterlenök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben – Fotó: Str / AFP or licensors
Boris Johnson brit miniszterlenök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben – Fotó: Str / AFP or licensors

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!