Életfogytiglant kapott férje megöléséért a férjgyilkosságról értekező ponyvaírónő

2022. június 13. – 21:37

frissítve

Életfogytiglant kapott férje megöléséért a férjgyilkosságról értekező ponyvaírónő
Nancy Brophy és ügyvédje a tárgyaláson – Forrás: KGW / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytiglanra ítélte hétfőn egy portlandi bíróság Nancy Crampton Brophy írónőt férje megöléséért – Brophy egyebek közt Hogyan öljük meg a férjünket? címmel publikált online esszét, írja az MTI.

Az Oregon állambeli bíróság ítélete lehetővé teszi, hogy a szentimentális romantikus novelláiról ismert 71 éves írónő az előírt feltételek teljesülése esetén 25 év után kiszabaduljon a börtönből. Crampton Brophyt május 25-én találta bűnösnek férje meggyilkolásában az esküdtszék.

Az ügyről korábbi cikkünkben, itt írtunk részletesen. Dan Brophyt, aki egy oregoni szakácsiskola oktatója volt, lelőtték 2018. június 2-án. Halálával 71 éves felesége 1,4 millió dollárnyi (közel félmilliárd forint) biztosítási pénz várományosává lépett elő. Az ügyészség szerint ez volt az indíték: az asszony olyan életstílusra vágyott, amit a férje – élve – nem tudott számára biztosítani.

Az özvegy az ítélet ellenére fenntartja ártatlanságát, állítása szerint csak új könyveihez keresett inspirációt, amikor a térfigyelő kamerák a tetthely környékén lefilmezték, az eltűnt pisztolyt, amely a rendőrség szerint a gyilkos fegyver, csak „kelléknek” vásárolta az íráshoz. Verziója szerint valaki más ölhette meg a férjét egy félresikerült rablásban.

Brophy 2011-ben megjelent, Hogyan öljük meg a férjünket? címet viselő írása arról szól, hogy egy feleség miként teheti el láb alól a férjét anélkül, hogy meggyűlne a baja az igazságszolgáltatással. A végkövetkeztetés szerint „a legfontosabb, amit egy gyilkosságról tudni kell, hogy mindenki képes rá, aki nagyon akarja”. Noha az értekezés nagy feltűnést keltett, azt a bírósági tárgyalás során nem ismerték el bizonyítékként.

A védelem a perben arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy a házaspár nem küzdött anyagi gondokkal, Nancy Brophynak nem volt égető szüksége a biztosítási pénzre. Ráadásul – állította Brophy ügyvédje – az asszony „őrülten szerelmes” volt a férjébe. Nancy és Dan szerelme a legjobban bebizonyított tény ebben a perben, jelentette ki Kristen Winemiller a védőbeszédében is.

A vád közvetett bizonyítékokra, körülményekre épült. Ezek között különösen jelentős volt, hogy az asszonyt felvették térfigyelő kamerák a gyilkosság helyszínének közelében a kérdéses időpontban, és Nancy Brophy rendelkezett olyan fegyverrel, amilyennel megölték a férjét. A fegyver beszerzését, illetve a használatával kapcsolatos netes keresési előzményeket a védelem írói kíváncsisággal próbálta magyarázni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!