Bűnösnek találták férje megölésében a férjgyilkosságról értekező ponyvaírónőt

2022. május 25. – 21:28

Bűnösnek találták férje megölésében a férjgyilkosságról értekező ponyvaírónőt
Nancy Brophy és ügyvédje a tárgyaláson – Forrás: KGW / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek találta férje meggyilkolásában az esküdtszék Nancy Brophyt, a ponyvaírónőt, aki egy esszéjében a férjgyilkosság módszertanáról értekezett, majd a férjét egy szombat reggelen a diákjai holtan találták a tanteremben. Az ügyről korábbi cikkünkben, itt írtunk részletesen. Dan Brophyt, aki egy oregoni szakácsiskola oktatója volt, lelőtték 2018. június 2-án. Halálával 71 éves felesége 1,4 millió dollárnyi (közel félmilliárd forint) biztosítási pénz várományosává lépett elő. Az ügyészség szerint ez volt az indíték: az asszony olyan életstílusra vágyott, amit a férje – élve – nem tudott számára biztosítani.

Nancy Brophyt 2018 szeptemberében tartóztatták le, a büntetőpere pedig idén áprilisban kezdődött el. A tárgyalást végig élőben közvetítették a neten. A bíróságon felvonultak tanúként a Brophy házaspár családtagjai, barátok, orvosok, rendőrök. A vád egyik ütőkártyája egy fogvatartott vallomása volt, amely szerint Nancy Brophy ezzel a zárkatársával beszélgetve véletlenül elárulta magát: az utolsó pillanatban helyesbített, mielőtt majdnem kimondta a saját magára vonatkozó személyes névmást, miközben arról magyarázott, milyen távolságról lőtték le a férjét.

A védelem a perben arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy a házaspár nem küzdött anyagi gondokkal, Nancy Brophynak nem volt égető szüksége a biztosítási pénzre. Ráadásul – állította Brophy ügyvédje – az asszony „őrülten szerelmes” volt a férjébe. Nancy és Dan szerelme a legjobban bebizonyított tény ebben a perben, jelentette ki Kristen Winemiller a védőbeszédében is.

A vád közvetett bizonyítékokra, körülményekre épült. Ezek között különösen jelentős volt, hogy az asszonyt felvették térfigyelő kamerák a gyilkosság helyszínének közelében a kérdéses időpontban, és Nancy Brophy rendelkezett olyan fegyverrel, amilyennel megölték a férjét. A fegyver beszerzését, illetve a használatával kapcsolatos netes keresési előzményeket a védelem írói kíváncsisággal próbálta magyarázni.

Az esküdtszék kedden vonult vissza tanácskozni, és helyi idő szerint szerdán délben hirdették ki, amire jutottak. Az, hogy milyen büntetést kap Nancy Brophy férje meggyilkolásáért, június 13-án fog kiderülni, akkor szabja majd ki az ítéletet az illetékes portlandi bíró. Az esküdtszék döntésének kihirdetését is élőben közvetítette a helyi sajtó, a koronavírus elleni védekezésül maszkot viselő vádlott arcáról nem lehetett érzelmeket leolvasni a hír hallatán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!