Kinevezték Észak-Korea első női külügyminiszterét

2022. június 11. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Kinevezték Észak-Korea első női külügyminiszterét, Choe Son Huit, aki évek óta részt vesz a nukleáris tárgyalásokon – írja a CNN.

Az 58 éves diplomata a volt észak-koreai miniszterelnök, Choe Yong Rim lánya. Először 1997-ben lehetett hallani a nevéről, amikor az észak-koreai küldöttek tolmácsa volt a szomszédos országokkal folytatott négyoldalú nukleáris tárgyalásokon. Pár évvel később már diplomataként csatlakozott a tárgyalásokhoz.

Choe Son Hui – Fotó: Luong Thai Linh / POOL / AFP
Choe Son Hui – Fotó: Luong Thai Linh / POOL / AFP

Choe Son Hui a CNN cikke szerint kulcsszerepet játszott Donald Trump és Kim Dzsungun 2018-as csúcstalálkozóján is. Az észak-koreai állami médiában közzétett nyilatkozatai a „nukleáris leszámolással” való fenyegetés és a párbeszédre vonatkozó ajánlatok között váltakoztak. Elkísérte Kim Dzsongunt a 2018-as szingapúri és az egy évvel későbbi hanoi csúcstalálkozókra, és közvetlenül mellette ült a tárgyalóasztalnál.

2018 februárjában nevezték külügyminiszter-helyettessé, majd tagja lett a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának is.

Legutóbbi, tavaly márciusi nyilatkozatában azt követelte, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel az Észak-Koreával szembeni „ellenséges politikájával”, és ne folytasson Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat. Az új külügyminisztert épp akkor nevezték ki, amikor komoly feszültség van a Koreai-félszigeten, mivel Észak-Korea az ENSZ-szankciók ellenére agresszívan fokozza a fegyvertesztelési programját.

Észak-Korea múlt vasárnap nyolc rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a keleti partjainál lévő vizekre a dél-koreai vezérkari főnök közlése szerint. A rakétakísérletet megerősítő Japán is példátlannak nevezte az akciót.

Ez volt a 17. rakétakísérlet 2022-ben Észak-Korea részéről.

A legutóbbi május 25-én volt, épp azután, hogy az amerikai elnök Joe Biden elhagyta Ázsiát.

Válaszul Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn nyolc rakétát lőtt ki. Jun Szogjol dél-koreai elnök kijelentette, hogy kormánya szigorúan reagál északi szomszédja provokációira. Szerinte Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja már „eléri azt a szintet, hogy nemcsak a Koreai-félszigeten, hanem Északkelet-Ázsiában és világszerte is fenyegeti a békét.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!