Hajdúszoboszló érintése és hét ország illegális átrepülése után végül Bulgáriában landolt a litván kisrepülő

2022. június 10. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kis, használaton kívüli repülőtéren szállt le az a litván repülőgép, amelyik szerdán hét országon repült át szinte az összes nemzetközi légi protokollt megsértve – írja a BNT bolgár közszolgálati tévé híradására hivatkozva az Rtl.hu. A LY-LOO lajstromjelű, kétmotoros Piper Aztec gép Litvániából szállt fel, majd Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia érintésével repült egészen Bulgáriáig.

A hatszemélyes kisgép pilótája mindenhová engedély nélkül repült be, tankolni kis vidéki reptereken állt meg, szintén engedélykérés nélkül. A gép elfogására a magyar és az amerikai és román légierő vadászgépeit is riasztották, de a pilóták nem tudtak vele kapcsolatba lépni, csak követték az alacsonyan repülő rejtélyes gép útját.

A BNT tudósítása szerint a repülőgép a bolgár légtérbe is engedély nélkül lépett be szerda este. A hatóságok a repülőgépet a Buhovci nevű falu határában lévő Targoviste Repülőtér elhagyott kifutópályájának végén találták meg. A repülőgép üres volt, a motorja még meleg, írja az Euractiv. A gép törzsén egy működő kis videókamera volt a helyi lakosok szerint. Ezt a használaton kívüli repülőteret 1993 után bezárták.

A bolgár légvédelem már várta a gépet, a NATO-szövetségesek ugyanis értesítették őket a többszörös légtérsértésről. A pilótával a bolgárok sem tudták felvenni a kapcsolatot. A repülőgép végig kikapcsolt transzponderrel repült, és nem válaszolt a rádiócsatornákon – írja a portál.

„Hogy mi volt a célja, mi történt, az a vizsgálat tárgya” – idézte az Rtl.hu Bojko Raskov bolgár belügyminisztert. Az ügyben a bolgár ügyészség is vizsgálatot indított. Ha sikerül elfogni a pilótát és utasait, akár 10 év börtönbüntetés várhat rájuk.

Magyarországon is engedély nélkül szállt le

Mint arról szerdán az Rtl.hu beszámolt, a repülőgép szerdán Magyarországon is átrepült. A hajdúszoboszlói repülőtéren engedély nélkül szerda kora délután leszállt, a gépen két férfi volt, akik kiszálltak, megfenyegették a reptér gondnokát, majd gyorsan megtankolták a gépet. Amikor a rendőrség kiérkezett, azonnal felszálltak és elmenekültek.


Juhos István, a repülőtér vezetője elmondta, hogy a LY-LOO lajstromjelű gép járt nálunk. A portál szerint a gép több oldalon is eladóként van feltüntetve, és egy bizonyos Bronius Zaronskis árulja. Zaronskis százados, a Litván Fegyveres Erők Tartalékos Katonák Szövetségének Panevėžys kerületi kirendeltségének parancsnoka, egyben a Nida Air Park repülőtér igazgatója. Hogy ő vezette-e a gépet, egyelőre nem tudni – írtuk csütörtökön. Facebook-oldalán egy 2017-es fotón látható a gép.

A gép semmiféle kapcsolatot nem teremtett a repülőtérrel, de az országba lépve sem kommunikált a légiirányítással, sőt az érte küldött magyar Gripenekkel sem. Mindezek miatt Juhos szerint a gép pilótái gyakorlatilag minden szabályt megszegtek. Mivel a gép Szlovákia felől lépett be a légtérbe, az Encsi Rendőrkapitányság tiltott határátlépés miatt indított eljárást.

A magyar légierő Gripenjei gyakorlatilag csak kikísérték a magyar légtérből a kisrepülőt. Csütörtök reggel a 24.hu nyomán mi is megírtuk, hogy a Magyarország felől érkezett, azonosítatlan kisrepülőgép szerda este áthaladt Románia légterének nyugati részén, és az amerikai légierő két vadászgépét is riasztani kellett az elfogására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!