Szenegál elnöke arra kérte Ukrajnát: aknamentesítsék a kikötőket, hogy meginduljon a gabona

2022. június 9. – 23:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Macky Sall szenegáli elnök, aki egyben az Afrikai Unió elnöke is, csütörtökön arra kérte Ukrajnát, hogy aknamentesítse az odesszai kikötő körüli vizeket – írja a Guardian.

Ha nem indul újra a búzaexport Ukrajnából, Afrikában nagyon súlyos éhínség lesz, amely destabilizálhatja a kontinenst – mondta Sall.

A kikötők aknamentesítése és a gabonaszállító hajók elindítása kulcskérdés lett az utóbbi napokban. Az oroszok – és jelen esetben Szenegál elnöke is – azzal érvelnek, hogy ha felszedik az aknákat, akkor az ukrán hajók elkezdhetik elszállítani a búzát. Az ukránok viszont bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy így nem támadják-e meg őket a tenger felől is.

A szenegáli elnök azt is felhozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, akivel a múlt héten találkozott Oroszországban, biztosította őt, hogy nem fogja tengeri oldalról megtámadni Ukrajnát. Az aláaknázott kikötőkről és arról, hogy lehet-e hinni az oroszoknak, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az ukrán kormány egyébként kedden már közölte, hogy ha az oroszok feloldanák a kikötők blokádját, akkor se tudnák azonnal felszedni az aknákat. Ez legalább hat hónapba telne, addig pedig a gabonát szállító hajók se tudnak elindulni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!