A brit kormány komolyan aggódik az ukrán seregben szolgáló két brit halálos ítélete miatt

2022. június 10. – 00:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány komolyan aggódik az Ukrajnáért harcoló brit Aiden Aslin és Shaun Pinner halálos ítélete miatt – írta a Guardian.

A miniszterelnöki iroda együttműködik az ukrán hatóságokkal a férfiak szabadon bocsátásának érdekében.

Ahogy azt írtuk, csütörtökön a donyecki oroszbarát szeparatisták halálra ítéltek három ukrán seregben szolgáló külföldi férfit. Közülük ketten britek, a harmadik férfi pedig marokkói. A két brit már évek óta szolgált az ukrán seregben, nem a háború miatt érkeztek.

Az donyecki bábkormány a férfiakat „zsoldos tevékenységekért, valamint a hatalom megszerzésére és a Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló tevékenységért” ítélte el.

„Nyilvánvalóan komolyan aggódunk emiatt. Folyamatosan hangoztattuk, hogy a hadifoglyokat nem szabad politikai célokra kihasználni” – mondta a brit kormány szóvivője.

„Tudvalevő, hogy a genfi ​​egyezmény értelmében a hadifoglyokat mentelmi jog illeti meg, és nem szabad ellenük vádat emelni ellenséges cselekményekben való részvétel miatt. (…) Tehát továbbra is együtt fogunk dolgozni az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy biztosítsuk az ukrán fegyveres erőknél szolgáló és hadifogságban tartott brit állampolgárok szabadon bocsátását” – közölte a kormány.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!