Üres szavak az orosz ígéretek a gabonafolyosókról – mondja az ukrán külügy

2022. június 8. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője üres szavaknak nevezte az orosz kormány gabonafolyosókra vonatkozó ígéretét. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újra kijelentette, hogy Oroszország hajlandó szavatolni az ukrán gabonaszállítmányok biztonságát a Fekete-tengeren. Az ukránok szerint azonban az oroszok csak arra hajtanak, hogy felszedjék a megmaradt ukrán kikötővárosokat (elsősorban Odesszát) védő tengeri aknazárat, és ha ez megtörténik, az orosz flotta a tenger felől támadásba lendül.

„Katonai felszerelésekre van szükségünk a partszakasz védelméhez, és (nemzetközi) haditengerészeti misszióra, hogy ellenőrizze az exportútvonalak biztonságát. Oroszország nem használhatja a gabonafolyosókat Dél-Ukrajna megtámadására” – írta Nikolenko a Twitteren.

Az ukránok csak abban az esetben hajlandóak felszedni az aknazárat, ha előbb kapnak nyugatról olyan fegyvereket, amikkel az aknák eltávolítása után is távol tarthatják az orosz hadihajókat a kikötőiktől. Erről már meg is indultak a tárgyalások, Dánia hamarosan amerikai gyártmányú Harpoon-rakétákat küld az ukránoknak, amik pontosan erre valók. Az ukrán kormány ezen kívül szeretné azt is, hogy nemzetközi misszió szavatolja a gabonafolyosók biztonságát, az oroszok azonban egyelőre nem jelezték, hogy hajlandóak lennének idegen hadihajókat beengedni a Fekete-tenger érintett részeire. (BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!