Felfüggesztik az oroszok Japánnal a halászati együttműködést

2022. június 7. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország felfüggeszti a Japánnal 1998-ban megkötött halászati megállapodását, írja az orosz külügyminisztérium nyilatkozata alapján az MTI. A minisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint Tokió nem teljesítette a pénzügyi kötelezettségeit, ugyanis „késleltette az oroszországi Szahalin régiónak nyújtott ingyenes technikai segítségnyújtásról szóló éves végrehajtási dokumentum aláírását”.

Az aláírással együtt késett a támogatás kifizetése is – az oroszok keddi lépése miatt viszont a japán halászok most nem halászhatnak a jogilag Oroszországhoz tartozó Kuril-szigetek déli részén.

A Nippon.com kiemeli, hogy igen feszült lett a viszony Oroszország és Japán között az Ukrajna ellen indított háború óta: Tokió a nyugati országokhoz hasonlóan szankciókkal lépett fel Oroszországgal szemben – kedden például két orosz és egy belarusz bank számláit fagyasztották be a szigetországban, írja a kínai állami média. A feszült viszony felkavarta az állóvizet a Japán-tengeren, ugyanis a két ország között a második világháború óta húzódik egy területi vita a Kuril-szigetek körül. Az eddig óvatos japánok hirtelen keményebben léptek fel Moszkvával szemben – erről részletesen itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!