Az osztrák kancellár EU-s előszobát hozna létre Ukrajnának

2022. június 5. – 22:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap egy olyan köztes EU-s státusz létrehozását szorgalmazta Ukrajna és Moldova számára, ami több mint az EU-val együttműködő államok státusza, de még nem teljes jogú uniós tagság. Az úgynevezett „előkészítő tér” lehetővé tenné az országok számára, hogy elérjék az Európai Unió normáit, hasonlóan az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) vagy az Európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz (EFTA) – mondta Nehammer.

„Jelenleg Ukrajna a politikai és területi túléléséért küzd. Minden erőfeszítésünk elsősorban az orosz agressziós háború befejezésére irányul. Egy ilyen fázisban a gyors teljes körű uniós csatlakozás amúgy sem lehet sürgető kérdés”. Nehammer szerint ki kell zárni az érzelmeket az Ukrajna uniós tagságáról folyó vitából, hozzátéve, hogy Ukrajna gyors csatlakozása „nem reális”.

Karl Nehammer az Osztrák Néppárt konferenciáján májusban – Fotó: Lisa Leutner / Reuters
Karl Nehammer az Osztrák Néppárt konferenciáján májusban – Fotó: Lisa Leutner / Reuters

Dmitro Kuleba külügyminiszter a múlt hónapban ezzel szemben arról beszélt, hogy Ukrajnának elege van az Európai Unióba való integrációjának „speciális megoldásaiból” és különálló modelljeiből, és teljes jogú tagságot akar.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!