Kelet-Európa katonai-politikai helyzetéről egyeztettek belarusz és magyar katonai megbízottak

2022. június 3. – 17:29

frissítve

Kelet-Európa katonai-politikai helyzetéről egyeztettek belarusz és magyar katonai megbízottak
Valerij Revenko – Fotó: Kirill Frantskevich / Belarusz Védelmi minisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

Kelet-Európa „katonai-politikai helyzetéről” tárgyaltak a magyar és a belarusz védelmi minisztériumok képviselői, írja a Belta belarusz hírügynökség.

A találkozóról meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a belarusz védelmi minisztérium. Állításuk szerint a Nemzetközi Katonai Együttműködésért felelős Valerij Revenko ezredes találkozott a belarusz magyar nagykövetség katonai attaséjával, Zákány Lászlóval, akik a két ország katonai kapcsolatairól is beszéltek.

Belarusz Oroszország egyik legszorosabb szövetségesének számít, területéről többször indított rakétatámadásokat Ukrajnába az orosz hadsereg. Ennek megfelelően az Európai Unió oroszellenes szankciós csomagjaiban többször szerepeltek belarusz személyek, illetve bankok.

Az országot uraló Alekszandr Lukasenko pénteken újságírók előtt dicsérte Orbán Viktort, aki szerinte egyike azon kevés európai vezetőnek, aki látják, a szankciók teljesen kontraproduktívak. „Nemcsak lábon, hanem egyenesen fejen lövik magukat az európai országok. Hatodik, hetedik szankciós csomag…néhányan, például Magyarország miniszterelnöke, értik, hogy meg kell állni, különben ők maguk is összeomlanak.”

Alekszandr Lukasenko kezet fog Orbán Viktorral Minszkben, 2020. május 6-án – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik via AFP
Alekszandr Lukasenko kezet fog Orbán Viktorral Minszkben, 2020. május 6-án – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik via AFP

Az „Európa utolsó diktátoraként” emlegetett Alekszandr Lukasenko – aki a legutóbbi belarusz választáson csalással nyert, majd karhatalmi erőszakkal verte le az emiatt kitört tüntetéseket – Orbán Viktor választási győzelme után egyébként egészséget és sok sikert kívánt neki.

Szintén a Belta számolt be arról a fejleményről, hogy egy amerikai kongresszusi képviselő Magyarország szankcionálását kérte Joe Biden amerikai elnöktől. A demokrata párti politikus azt írta közleményében, az orosz olajexportőrökkel üzletelő magyar cégeket kellene szankcionálni, ha magyar miniszterelnök továbbra is hátráltatja az uniós olajembargó bevezetését. Orbán végül jelentős engedményeket kapva nem vétózta meg a tengeri úton érkező orosz olaj importtilalmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!