Tovább puhítaná Washington Törökországot a svéd-finn NATO-csatlakozás érdekében

2022. május 31. – 00:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök külpolitikai főtanácsadójával, Ibrahim Kalinnal egyeztetett hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, írja a Sky News. Az egyeztetés fő témája a két skandináv ország, Svédország és Finnország tervezett NATO-csatlakozása volt, az eseményről pedig a török elnök hivatala közleményt is kiadott.

Ebben az szerepel, hogy Kalin szerint a két országnak „át kell ültetnie a szövetség értékeit és elveit a biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem tekintetében”. A közlemény hozzátette: „Svédország és Finnország számára elengedhetetlen, hogy konkrét lépéseket tegyenek a Törökország nemzetbiztonságát fenyegető terrorista szervezetekkel kapcsolatban.” Ankara ugyanis hivatalosan a Kurd Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet miatt emelt aggályt a svéd és a finn csatlakozás ellen – igaz, ahogy arról írtunk korábban, a vétónak több más oka is lehet.

A török elnök külpolitikai főtanácsadója, Ibrahim Kalin – Fotó: Murad Sezer / Reuters
A török elnök külpolitikai főtanácsadója, Ibrahim Kalin – Fotó: Murad Sezer / Reuters

A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok továbbra is erősen támogatja a két ország csatlakozását, és remélik, hogy Svédország és Finnország közvetlen egyeztetései Törökországgal sikerrel járnak majd, írja a CNN.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!