Szakértők: Oroszország el akarja pusztítani az ukrán népet

2022. május 27. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai New Lines Institute for Strategy and Policy és a kanadai Raoul Wallenberg Centre for Human Rights közös jogi jelentésében azzal vádolja Oroszországot, hogy népirtást szít Ukrajnában, és céljává vált elpusztítani az ukrán népet.

A jelentést ez olyan jelenségekkel indokolja, mint a civilek tömeges kivégzése, a deportációk, és az orosz vezetés dehumanizáló Ukrajna-ellenes retorikája. Az orosz állam vezetői gyakran jellemzik az ukránokat „bestiális”, „alávaló” népként, vagy egyszerűen csak „mocsok”-ként hivatkoznak rájuk.

A jelentés az első független jelentés, ami az orosz-ukrán háborúban történő lehetséges népirtásról készült. Harminc jogi és népirtási szakértő írta alá. A dokumentumot pénteken küldik ki a világ kormányainak és vezetőinek, de a CNN-hez korábban eljutott egy példány.

Az ENSZ népirtási egyezményéhez hozzátartozik, hogy minden tagnak jogi kötelessége van azt megakadályozni. A dokumentum szerint az orosz állam az egyezmény több cikkelyét is megszegi a háborús cselekedeteivel.

A jelentés az ukrajnai eseményeket a srebenicai mészárláshoz hasonlítja, olyan szempontból is, hogy a több ezer bosnyák férfi és gyerek meggyilkolása túl későn került a nemzetközi figyelem középpontjába.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!