Reuters: Vasárnap megállapodhatnak az olajembargóról, ami egy ideig nem vonatkozna a vezetékes olajszállításra

2022. május 27. – 18:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós tagállamok még pénteken is azon fáradoztak, hogy véglegesítsék az orosz olajembargóról szóló megállapodást. Az új alku lényege az lenne, hogy különválasztják a tengeri és a vezetékes olajszállítást, és utóbbit egy időre mentesítenék az embargó alól – írja a Reuters uniós források alapján. Ezzel a megoldással érnék el, hogy a magyar kormány is megszavazza a hatodik EU-s szankciócsomagot.

Ha a tagállamok küldöttei vasárnap Brüsszelben elfogadják ezt a megoldást, akkor a május 30-31-i EU-csúcstalálkozón az országok vezetői jóváhagyhatják az újabb szankciókat.

„Magyarország olajembargóval szembeni ellenállása azzal fenyeget, hogy a jövő heti csúcstalálkozót PR-katasztrófává válik, és leleplezi az EU-n belüli széthúzást” – nyilatkozták EU-s tisztviselők a Reutersnek. „Megalázó lenne, ha egyáltalán nem tárgyalnánk a szankciókról, mert nincs egyetértés, vagy ha a csomagból teljesen kivennénk az olajembargó részét, csak azért, hogy a többi elemet átnyomjuk” – mondta egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő.

„Az elképzelés tehát az, hogy legyen olajembargó legyen, de a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket egy ideig mentesítsük ez alól, hogy időt adjunk az Európai Bizottságnak és Magyarországnak a probléma megoldására” – mondta a tisztviselő, hangsúlyozva, hogy a csúcstalálkozó előtti megállapodás messze nem garantált.

A magyar kormány szerint legalább 750 millió euróba kerülne, hogy a hazai hálózatot átállítsák az orosz nyersolajról, és ez a beruházás akár négy évig is eltarthat. Korszerűsíteni kellene a finomítókat, és a Horvátországból érkező Adria kőolajvezetéket is bővíteni kellene.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!