Az ukrán hadseregben is megjelentek kritikus hangok

2022. május 27. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta az egyik legmeghatározóbb narratíva az, hogy az orosz csapatok morálja alacsony, az ukránok pedig hatalmas elszántsággal védik a hazájukat. Az esetek túlnyomó többségében ez igaz is lehet, de vannak kivételek.

Ilyen kivételes esetekről ír a Washington Post, az amerikai lap egy önkéntes század két tisztjét idézi, akik amiatt aggódnak, hogy a parancsnokaik nem támogatják megfelelően őket a frontvonalon.

Önkéntesekről van tehát szó, azaz nem az ukrán haderő legkomolyabb erőiről, mégis ritkán hallani az ukrán seregen belül kritikus hangokat. Szerhij Lapko századparancsnok például azt mondta: „A parancsnokságunk nem vállal felelősséget. (…) Nem kapunk tőlük támogatást”. Lapkoék nem hajlandóak tovább harcolni, ezért várhatóan letartóztatják és hadbíróság elé állítják őket.

A lap egy olyan csapatról is ír, akik a 115. ukrán dandár 3. zászlóaljához tartoznak, és Szeverodonyecknél harcolnak. Azt mondták, azért tagadták meg a szolgálatot, mert „nincsenek harcparancsnokaik, nincs felszerelés, nincs tisztelet”. A szeverodonyecki fronton van jelenleg a legvéresebb küzdelem, az oroszok megpróbálják bekeríteni a várost.

„Már két hete várjuk az erősítést” – mondta az egyik katona. „A biztos halálba küldenek minket”. Ugyanennek a zászlóaljnak egy másik harccsoportja viszont egy videóval válaszolt, amelyben dezertőröknek nevezik a szolgálatot megtagadókat, akik cserbenhagyták bajtársaikat. „Biztos azt hiszik, nyaralni jöttek ide” – mondta egyikük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!