Észt miniszterelnök: Nem hiszek egy agresszor és egy hidegvérű háborús bűnös jóakaratában

2022. május 26. – 06:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerdán egy stockholmi biztonságpolitikai konferencián vett részt, ahol mindenkit óva intett attól, hogy engedményeket tegyen Oroszországnak. Azt mondta: „Sokkal veszélyesebb engedni Putyinnak, mint provokálni őt.” Az észt miniszterelnök szerint az agresszornak tett, aprónak tűnő engedmények nagy háborúkhoz vezetnek. „Ezt a hibát már háromszor elkövettük: Grúziában, a Krímben és Donbaszban” – tette hozzá, és figyelmeztetett a tűzszünetre és a békére vonatkozó elhamarkodott felhívásokra.

„Nem adhatunk semmit az agresszornak, amit korábban nem kapott meg – különben az agresszió előbb-utóbb visszatér. Nincs jele annak, hogy Oroszország megváltoztatta volna a számítását. Nem hiszek egy nyílt agresszor és egy hidegvérű háborús bűnös jóakaratában. El kell kerülnünk a rossz békét. Egy rosszul kialkudott béke nemcsak Ukrajnának, hanem mindannyiunknak is rossz békét jelentene” – mondta.

Kallas szerint arra kell összpontosítani, hogy visszaszorítsák az agresszort, és megakasszák a hadigépezetét. „Ukrajnának ma fegyverekre van szüksége, hogy visszavágjon az agresszornak, és felszabadítsa területeit. Segítenünk kell Ukrajnát a győzelemben. Nekünk pedig a saját védelmünkben kell előrelépnünk” – mondta. Hozzátette: segíteni kell Ukrajnát, hogy majd a lehető legjobb pozícióból tárgyalhassanak az agresszorral.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!