Teherautókra szerelt képernyőkön vetítik az orosz propagandát Mariupolban

2022. május 26. – 21:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború által alaposan megtépázott, orosz kézre került városban hatalmas LED-kijelzőkkel felszerelt teherautók, vagy ahogy az oroszok nevezik őket, mobil információs komplexumok járják az utcákat, amelyek valódiságát Petro Andrjuscsenko polgármesteri tanácsadó és az orosz TASZSZ hírügynökség is megerősítette. A hírügynökség beszámolója szerint a városban gyakorlatilag három hónapja információs vákuumban éltek az emberek az áramkimaradások miatt,

ezért döntöttek úgy az oroszok, hogy egy fix helyen állomásozó, illetve két folyamatosan mozgó teherautóval tájékoztatják az embereket a legfrissebb hírekről.

Legfrissebb hírek alatt természetesen olyan orosz állami csatornák híreit kell érteni, mint a Channel 1 és a Russia-24, de vannak az orosz narratívát erősítő beszélgetős műsorok, a szeparatista „Donyecki Népköztársaság” sürgősségi szolgálatainak információs blokkjai, illetve rajzfilmeket és meséket is adnak a kijelzőkön. Az orosz hírügynökség emellett arról is beszámolt, hogy az elmúlt öt napban 1400 tonnányi humanitárius segélyt szállítottak Ukrajnába, Mariupol környékén pedig közel 152 hektárnyi területet tisztítottak meg a robbanószerkezetektől.

Az tehát látszik, hogy az oroszok szeretnék jó színben feltüntetni a dolgot, az ukránok azonban nem vették túl jó néven a kezdeményezést. Andrjuscsenko arról írt, hogy ez a cinizmus legmagasabb szintje, amikor az embereknek nincs mit enniük, ezért lenyomják a hazugságokat a torkukon. Anton Gerascsenko ukrán belügyi tanácsadó Twitteren többször is posztolt a teherautókról, az egyikben a szétbombázott épületek valóságát tette a propaganda mellé, és hozzátette, hogy ez az orosz világ ma.

A kezdeményezés persze nem meglepő, annak ellenére, hogy az oroszok korábban azt mondták, hogy nem akarnak területeket elszakítani Ukrajnától, az elfoglalt településeket egyértelműen megpróbálják Oroszországba integrálni. Putyin éppen szerdán írt alá egy olyan törvényt, amellyel gyorsított eljárásban lehet elfogadni az oroszok által kontrollált területeken élők orosz állampolgárságát, ha pedig egy területen papíron orosz állampolgárok élnek, akkor könnyebb érvelni az elcsatolása mellett is. Herszonban egyébként csütörtökön jelentették be, hogy rubelben fogják adni a fizetéseket.

(Guardian / Novaja Gazeta)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!