Blinken kritizálta Kínát, amiért az invázió ellenére is támogatja az oroszokat

2022. május 26. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminiszter egy, a Washingtoni Egyetemen tartott, a Biden adminisztráció Kína-politikájáról szóló konferencián arról beszélt, hogy Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin még akkor is az országaik közötti korlátok nélküli barátságról beszéltek, amikor az oroszok már láthatóan mobilizálták a haderejüket Ukrajna megtámadása előtt.

Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok sem konfliktusba, sem pedig új hidegháborús helyzetbe nem akar kerülni Kínával, elmondása szerint ezért nem támogatják Tajvan függetlenségét sem.

„A feladatunk az, hogy ismét bebizonyítsuk, hogy a demokrácia képes válaszolni a hirtelen felmerülő kihívásokra, lehetőségeket tud teremteni és elő tudja mozdítani az emberi méltóságot, illetve, hogy a jövő azoké, akik hisznek a szabadságban, és minden ország kényszer nélkül járhatja majd a maga útját”

– mondta Blinken, hozzátéve, hogy Putyin háborúja mellett is a nemzetközi rendet leginkább fenyegető tényezőre fókuszálnak, ez pedig nem más, mint Kína.

A külügyminiszter szerint az, hogy Peking védelmébe vette a szuverén Ukrajna eltörlésére szolgáló orosz háborút, mindenkiben meg kellene, hogy kondítsa a vészharangokat, aki az indiai–csendes-óceáni térségben él.

(Guardian / CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!