Az ukrán hadsereg szerint az oroszok már több mint 40 várost támadtak meg Donbaszban

2022. május 26. – 07:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz erők több mint 40 várost támadtak meg a kelet-ukrajnai Donbasz régióban. „A megszállók több mint 40 várost lőttek Donyeck és Luhanszk megyékben, 47 polgári objektumot, köztük 38 lakóházat és egy iskolát romboltak le vagy rongáltak meg. A légicsapások következtében öt civil meghalt, 12 pedig megsebesült” – közölte az ukrán fegyveres erők Facebook-oldala.

Oroszország az elmúlt hónapban a Donbasz teljes elfoglalására összpontosított, több ezer katonát küldtek a régióba. A Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban kitartó ukrán erőket három oldalról próbálják bekeríteni. Ezen városok elestével Luhanszk megye teljes egésze orosz ellenőrzés alá kerülne, ami a Kreml egyik legfontosabb háborús célja.

Egy légicsapás nyomai a kelet-ukrajnai Vuhledar városában május 22-én – Fotó: Anna Kudriavtseva / Reuters
Egy légicsapás nyomai a kelet-ukrajnai Vuhledar városában május 22-én – Fotó: Anna Kudriavtseva / Reuters

Oroszország több ezer katonát küldött a régióba, három oldalról támadva, hogy megpróbálja bekeríteni a Szeverodonyeck és Liszicsanszk városokban kitartó ukrán erőket. Ezek elestével Luhanszk tartomány egésze orosz ellenőrzés alá kerülne, ami a Kreml egyik legfontosabb háborús célja. A Luhanszki terület kormányzója, Szerhij Haidai múlt hétvégén azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a „felperzselt föld” taktikájával akarják bevenni Szeverodonyecket. A kormányzó azt mondta, hogy az oroszok egy híd kivételével az összes Donyec folyón átívelő hidat lerombolták, és a várost az elszigetelődés veszélye fenyegeti.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!