Mariupolban 22 ezer halálos áldozata van a háborúnak helyi tisztségviselők szerint

2022. május 25. – 06:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mariupol most a szellemek városa” – nyilatkozta kedden a romokban heverő ukrán kikötőváros polgármesterének tanácsadója. Petro Andriuscsenko, aki maga is elmenekült egy ukrán fennhatóság alatt álló területre, a CNN-nek azt mondta, hogy legalább 22 ezer mariupoli lakos halt meg a három hónapja tartó háborúban.

Az amerikai hírcsatorna arra figyelmeztet, hogy ezt az adatot jelenleg lehetetlen független forrásból megerősíteni, mivel a szabad sajtó most nem tud bejutni a városba, a még bent tartózkodók pedig túlságosan félnek ahhoz, hogy nyíltan beszéljenek. Andriuscsenko azt mondta, hogy a város egykori vezetése továbbra is szoros kapcsolatban áll a még Mariupolban rekedtekkel, innen van információja a halottak számáról.

Újonnan kialakított sírok egy temetőben, az ukrajnai Mariupol külterületén lévő Sztarij Krim településen 2022. május 22-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Újonnan kialakított sírok egy temetőben, az ukrajnai Mariupol külterületén lévő Sztarij Krim településen 2022. május 22-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A polgármester tanácsadója arról is beszélt, hogy a kapcsolatai egy humanitárius katasztrófa sújtotta város képét festik le, ahol nagyon kevés kapcsolat van a külvilággal:

  • teljesen sötét van a városban, csak az orosz csapatok és az orosz járőrök fényei világítanak;
  • a mobilhálózatot még csak most kezdték el helyreállítani;
  • a lakosok nem tudnak szabadon mozogni, a városon belüli bármilyen mozgáshoz speciális belépőkártyákra van szükség, és megakadályozzák azt, hogy elmenekülhessenek a városból.

Mariupol többhónapos intenzív küzdelmek után hivatalosan pénteken került orosz kézre, amikor az ukrán harcosok utolsó csoportja is megadta magát abban az acélgyárban, ahol hetekig kitartottak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!