Mariupolban 22 ezer halálos áldozata van a háborúnak helyi tisztségviselők szerint

2022. május 25. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Mariupol most a szellemek városa” – nyilatkozta kedden a romokban heverő ukrán kikötőváros polgármesterének tanácsadója. Petro Andriuscsenko, aki maga is elmenekült egy ukrán fennhatóság alatt álló területre, a CNN-nek azt mondta, hogy legalább 22 ezer mariupoli lakos halt meg a három hónapja tartó háborúban.

Az amerikai hírcsatorna arra figyelmeztet, hogy ezt az adatot jelenleg lehetetlen független forrásból megerősíteni, mivel a szabad sajtó most nem tud bejutni a városba, a még bent tartózkodók pedig túlságosan félnek ahhoz, hogy nyíltan beszéljenek. Andriuscsenko azt mondta, hogy a város egykori vezetése továbbra is szoros kapcsolatban áll a még Mariupolban rekedtekkel, innen van információja a halottak számáról.

Újonnan kialakított sírok egy temetőben, az ukrajnai Mariupol külterületén lévő Sztarij Krim településen 2022. május 22-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Újonnan kialakított sírok egy temetőben, az ukrajnai Mariupol külterületén lévő Sztarij Krim településen 2022. május 22-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A polgármester tanácsadója arról is beszélt, hogy a kapcsolatai egy humanitárius katasztrófa sújtotta város képét festik le, ahol nagyon kevés kapcsolat van a külvilággal:

  • teljesen sötét van a városban, csak az orosz csapatok és az orosz járőrök fényei világítanak;
  • a mobilhálózatot még csak most kezdték el helyreállítani;
  • a lakosok nem tudnak szabadon mozogni, a városon belüli bármilyen mozgáshoz speciális belépőkártyákra van szükség, és megakadályozzák azt, hogy elmenekülhessenek a városból.

Mariupol többhónapos intenzív küzdelmek után hivatalosan pénteken került orosz kézre, amikor az ukrán harcosok utolsó csoportja is megadta magát abban az acélgyárban, ahol hetekig kitartottak.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!