Zelenszkij szerint az oroszok 22 millió tonna élelmiszer exportját blokkolják

2022. május 22. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok 22 millió tonna élelmiszer exportját blokkolják, mert elfoglalták az ukrán kikötőket, és mivel a tengeri útvonalakat így nem tudják használni, a gabonát, árpát, napraforgót és más élelmiszereket nem tudják kivinni az országból. Emiatt pedig szerinte élelmiszerválság jöhet több országban.

Az ukrán elnök szombaton arról beszélt, „a világközösségnek segítenie kell Ukrajnának a tengeri kikötők feloldásában, különben az energiaválságot élelmiszerválság követi”. Zelenszkij szerint Afrika, Európa, Ázsia országainak szükségük van ezekre az élelmiszerekre.

„Többféleképpen is feloldhatjuk a blokádot. Az egyik mód a katonai megoldás. Ezért fordulunk partnereinkhez a megfelelő fegyverekkel kapcsolatos megkeresésekkel” – mondta.

Zelenszkij közben azzal is vádolta Moszkvát, hogy „fokozatosan ellopja” az élelmiszeripari termékeket, és megpróbálja eladni azokat.

Az ukrán külügyminiszter ehhez hozzátette, hogy Ukrajna két alternatív szárazföldi útvonalat hozott létre partnereivel az élelmiszerexport szállítására, „Afrika és más régiók éhezéstől való megmentésére”.

A háború előtt az Oroszországból és Ukrajnából érkező búzaszállítások a világkereskedelem közel 30 százalékát tették ki, és Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukorica- és ötödik legnagyobb búzaexportőre az amerikai külügyminisztérium szerint. Az ENSZ Világélelmezési Programja – ami segít a globális élelmezési bizonytalanság elleni küzdelemben – évente a búza mintegy felét Ukrajnából vásárolja, és súlyos következményekre figyelmeztetett, ha nem nyitják meg az ukrán kikötőket.

Arról, hogy milyen brutális élelmiszer-válságot hoz a háború, itt írtunk bővebben.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!