Újabb kilenc évet kapott a Magyarországon menedékjogot élvező Gruevszki

2022. május 20. – 21:19

frissítve

Újabb kilenc évet kapott a Magyarországon menedékjogot élvező Gruevszki
Nikola Gruevszki beszédet mond a 2016-os macedón választások estéjén – Fotó: Besar Ademi / Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kilenc év börtönbüntetésre ítélték Szkopjéban Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, most hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés miatt – írja a Nezavisen.mk macedón hírportál.

A portál Gruevszki neve mellé zárójelben odarakta, hogy „szökésben”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik 2018 óta. A jelenlegi ügyben elítélték Gruevszki volt hírközlési miniszterét, illetve egy szkopjei városrész polgármesterét is.

Áprilisban a szkopjei bíróság sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte Gruevszkit, de már korábban is börtönre ítélték hazájában, jelenlegi állás szerint összesen 19 évet és 6 hónapot kellene rács mögött töltenie.

Gruevszki 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát. Bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából Macedónia minden századik állampolgárát, 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányozza Észak-Macedóniát.

Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra. A volt kormányfő azt állítja: hazájában a bíróság és az ügyészség politikai zsarolás eszközévé vált, politikai ellenfelekkel való leszámolásra, kormányzati hibák elfedésére használják.

Gruevszki azóta céget alapított Magyarországon, Szijjártó Péter a külügyminisztériumi pedig irodájában fogadja, hogy a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekről beszélgessenek. Orbán Viktor 2018-ban azzal indokolta a Gruevszkinek nyújtott segítséget, hogy „az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel”, Gruevszki ugyanis támogatta Magyarországot a menekültválság kezelésében, azaz a kerítésépítésben.

(Magyar Narancs)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!