Gerhard Schröder lemondott az orosz Rosznyeftben betöltött tisztségéről

2022. május 20. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gerhard Schröder volt német kancellár lemondott a Rosznyeft orosz állami olajvállalat igazgatótanácsi tagságáról, azután, hogy a Bundestag megvonta tőle több juttatását, mert az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Szintén felmondott a Rosznyeftnél Matthias Warning német üzletember, az Északi Áramlat 2 vezérigazgatója is. „Megértjük a döntésüket, és köszönjük a folyamatos támogatásukat” – olvasható a vállalat közleményében.

Korábban a német parlament költségvetési bizottságában a kormánypártok és a CDU/CSU jobbközép pártszövetség képviselőinek támogatásával elfogadott indítvány szerint Schröder nem kap többé közpénzt az egykori kormányfői tisztségéhez kapcsolódó tevékenységét szolgáló berlini iroda és stáb fenntartására. A négyfős stáb egyébként már márciusban felmondott, miután főnökük nem volt hajlandó kiszállni a Rosznyeftből. Az iroda a Guardian szerint 2021-ben 419 ezer eurójába került az adófizetőknek.

A volt kancellár a mintegy 8300 eurós (3,2 millió forint) nyugdíját megtarthatja, és az állam továbbra is gondoskodik a védelméről.

A szociáldemokrata politikus kancellárként – az SPD és a Zöldek 1998–2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP
Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP

Az elveszített 2005-ös szövetségi Bundestag-választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

A volt kancellár többször elítélte az Ukrajna elleni agressziót. Április végén a New York Timesnak azt mondta, hiba volt elindítani a háborút, de akkor még azt is hozzáfűzte, továbbra sem hajlandó teljesíteni az elhatárolódásra és a céges tisztségek visszaadására vonatkozó követeléseket.

„Nem fogok elkezdeni mea culpázni”

– mondta. Most mégis megvált a Rosznyeftben betöltött tisztségétől.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!