Elveszik a volt német kancellár berlini irodáját, mert nem szakít Oroszországgal

2022. május 19. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megvonta a német szövetségi parlament Gerhard Schröder több juttatását, mert a volt kancellár az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől – írja az MTI.

A parlament költségvetési bizottságában a kormánypártok és a CDU/CSU jobbközép pártszövetség képviselőinek támogatásával elfogadott indítvány szerint Gerhard Schröder nem kap többé közpénzt az egykori kormányfői tisztségéhez kapcsolódó tevékenységét szolgáló berlini iroda és stáb fenntartására. A négyfős stáb egyébként már márciusban felmondott, miután főnökük nem volt hajlandó kiszállni a Rosznyeftből. Az iroda a Guardian szerint 2021-ben 419 ezer eurójába került az adófizetőknek.

A volt kancellár a mintegy 8300 eurós (3,2 millió forint) nyugdíját megtarthatja, és az állam továbbra is gondoskodik a védelméről.

A szociáldemokrata politikus kancellárként – az SPD és a Zöldek 1998–2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.

Az elveszített 2005-ös szövetségi Bundestag-választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

A volt kancellár többször elítélte az Ukrajna elleni agressziót. Április végén a New York Timesnak azt mondta, hogy hiba volt elindítani a háborút, és Vlagyimir Putyinnál tett márciusi látogatása alapján úgy látja, hogy az orosz államfő be is akarja fejezni, „de ez nem olyan egyszerű”, mert „van néhány kérdés, amelyet tisztázni kell”.

Azt is mondta, hogy továbbra sem hajlandó teljesíteni az elhatárolódásra és a céges tisztségek visszaadására vonatkozó követeléseket.

„Nem fogok elkezdeni mea culpázni”

– mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!