Ezentúl csak eltakart arccal állhatnak kamera elé a női műsorvezetők Afganisztánban

2022. május 19. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább csorbulnak a nők jogai Afganisztánban: a tálib vezetés arra kérte a tévécsatornákat, hogy a női műsorvezetők takarják el az arcukat adás közben. Eddig elég volt csak hidzsábot viselniük. „Tegnap találkoztunk a média képviselőivel és boldogan elfogadták a tanácsunkat” – nyilatkozta a Reutersnek Akif Mahajar, a tálib erkölcsvédelmi minisztérium szóvivője. Szerinte az afgánok jól fogadják majd a lépést.

Bár hivatalosan a tálib kormány csak „tanácsot” fogalmazott meg, a tévécsatornáknak legkésőbb május 21-ig eleget tenniük ennek. Azt nem árulta el a szóvivő, hogy milyen következményeket von maga után, ha fedetlen arccal jelentkeznek be a női tévések. A filmekre, tévéműsorokra vonatkozó tiltásokról itt írtunk.

A mostani intézkedés nem előzménynélküli: május elején kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken. A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomra jutása óta ez volt a legszigorúbb jogkorlátozásuk a nőkkel szemben.

Korábban megtiltották a nőknek, hogy a férfiakkal együtt járjanak vidámparkba, a lányoknak pedig, hogy középiskolába járjanak. A nők nem kaphatnak jogosítványt, egyes tartományokban nem is oktathatják őket az autósiskolák. Közalkalmazotti állást sem kaphatnak, és férfi családtag kísérete nélkül nem utazhatnak.

Az afganisztáni nőjogi mozgalmak küzdelmeinek történetét, és hogy hova juttatta el az afgán nőket a 20 évnyi nyugati megszállás, ebben a cikkben elemeztük.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!