Teljes testet elfedő burka viselését vezették be Afganisztánban a nyilvános helyeken

2022. május 7. – 12:39

frissítve

Teljes testet elfedő burka viselését vezették be Afganisztánban a nyilvános helyeken
Burkát viselő nők várakoznak egy ételosztásnál Kabulban, 2022. januárban – Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője azonnali hatállyal elrendelte szombaton a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken – írja az MTI az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomra jutása óta ez a legszigorúbb jogkorlátozásuk a nőkkel szemben. Hibatulla Ahundzada molla legfelsőbb vezető arra hivatkozott a rendeletben, hogy a burka viselése megfelel a hagyományoknak, illetve tiszteletet parancsol a nők iránt. A dokumentum szerint „A nem nagyon fiatal és nem nagyon idős nőknek az arcukat is el kell fedniük, amikor nem családtag férfival beszélnek”, hogy ne legyenek kihívóak, de kiköti azt is, hogy a nőknek, ha nincs fontos elintéznivalójuk, „jobb ha otthon maradnak”.

Ha egy nő nem tartja be a rendeletben előírtakat, akkor apját vagy legközelebbi férfi rokonát veszik elő. Felkeresik az otthonában, vagy rosszabb esetben bebörtönzik, vagy elbocsátják állami állásából.

A héten az északnyugati Herát tartományban tiltották meg az ottani autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek. Országosan már a nők nem kaphatnak közalkalmazotti állást, és családtag férfi kísérete nélkül nem utazhatnak. Márciusban hosszú hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők a tálibok előzetes bejelentése szerint, de ezt visszavonták.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik korábbi uralkodásukhoz képest. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt. Arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, a tálibok az idén elkezdték a fellelhető hangszerek megsemmisítését, munkanélküliségre ítélve nagyszámú zenészt, hangszerkészítőt és énekest.

Az afganisztáni nőjogi mozgalmak küzdelmeinek történetét, és hogy hova juttatta el az afgán nőket a 20 évnyi nyugati megszállás, ebben a cikkben elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!