Korlátozzák a levetíthető tévéműsorokat a tálibok, tilos az „erkölcstelenségre sarkalló külföldi kultúra népszerűsítése”

2021. november 22. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tévéműsorokat érintő szigorú szabályozásokat jelentett be a tálib kormány Afganisztánban, írja az MTI. A korlátozásokat vasárnap küldte szét az afgán kormány minisztériuma a tévécsatornának, eszerint

nem kerülhet képernyőre olyan alkotás, amely ellentétes a saríával, az iszlám törvénykezésével vagy az afgán értékrenddel.

Az új korlátozás szerint tilos olyan filmeket is sugározni, amelyek a külföldi kultúra vagy hagyomány „népszerűsítésével” hatnának az afgán társadalomra, mi több, akár még erkölcstelenségre is sarkallnák annak tagjait. Tilos az olyan műsor is, amelyben valakit megsértenek, megaláznak. A dpa német hírügynökség szerint utóbbi kitétel azután születhetett, hogy pár napja egy műsorban egy akadémikus vitázott egy tálib szóvivővel.

Míg afgán nők színésznői munkát nem vállalhatnak, a televízióban műsorvezetőként vagy riporterként dolgozhatnak, de kötelező hidzsábot viselniük. Afganisztánban felettébb népszerűek a török, indiai, iráni sorozatok a nézők körében. Az ország konzervatív klerikusai viszont többször felléptek ellenük, mert felháborítónak ítélik cselekményüket: például azt, hogy ezekben az akár rosszabb esetben „erkölcstelenségre serkentő” filmekben előfordul olyan történetszál is, ahol egy nő saját maga, teljesen szabadon választ magának férjet. A konzervatív afgánok szerint egy ilyen jelenet rombolóan hat az afgán fiatalságra, „megrontva ezzel a nemzedéket”.

A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat. Azóta felszámolták a koedukált felsőoktatást, a nőknek kötelezővé tették a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viseletét, és néhány tartományban nem engedik őket dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást. Ezenfelül a lányoknak megtiltották, hogy a 6. osztályon túl iskolába járjanak. Nem sokkal az amerikaiak távozása és a tálib hatalomátvétel után lapunk is ellátogatott Afganisztánba, ahol titkos interjúkon mondták el nekünk afgán nők, hogyan hatott az életükre a tálib hatalomátvétel:

A tálibok hatalomátvétele utáni ország kilátásairól ebben a helyszíni riportunkban olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!