Egy szerelmes rabszöktetés utáni menekülés, és a szökevények utáni nyomozás 11 napos krónikája

Legfontosabb

2022. május 18. – 21:38

Egy szerelmes rabszöktetés utáni menekülés, és a szökevények utáni nyomozás 11 napos krónikája
Casey White szökött fegyencet (k) kísérik rendőrök az alabamai Lauderdale megyei börtönbe 2022. május 10-én – Fotó: Dan Busey / The Times Daily / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vicky White, az 56 éves, gyermektelen, özvegy börtönigazgató-helyettes egy áprilisi napon betért a helyi szexshopba Florence városában, Alabama államban, hogy fehérneműt és egyéb eszközöket vásároljon. A dolgozóknak csak annyi tűnt fel, hogy a nő mozgása sokkal rosszabb, mint azt a kora indokolná, inkább lassan totyogott, semmint sétált.

Az alabamai nő nem sokkal előtte eladta a házát potom 95 ezer dollárért (kb. 34,7 millió forintért), a piaci ár feléért, és kérelmezte a nyugdíjazását is. Beszerzett emellett egy AR-15-ös félautomata fegyvert, és bár egyedül élt, nagyméretű férfi ruhákat is vásárolt.

A nő április 28-án egy hotelben aludt – a becsekkolásáról videó is van –, nem pedig az anyjánál, ahol a háza eladása óta általában.

Akkor még senkiben nem álltak össze a kirakós darabkái, hogy mindez egy nagyobb terv része.

A szörnyeteg

Április 29-én, az előrehozott nyugdíj előtti utolsó munkanapján szólt a beosztottjainak, hogy készítsék elő a 38 éves Casey White (az egyező vezetéknév ellenére nem rokonok) átszállítását a Florence városi bíróságra, hogy megnézzék a pszichés állapotát.

A férfi hosszú bűnlajstrommal ült. 2006-ban a saját anyjára támadt, 2010-ben baltanyéllel rontott egy férfirokonára, amiért hat év börtönre ítélték. Aztán 2015 decemberében egy két államot érintő féltékenységi ámokfutásban betört egy házba, fegyvereket lopott, majd megkereste és megpróbálta lelőni az exét és a vele lévő két férfit. Lelőtt egy kutyát, betört egy másik házba, onnan is fegyvereket és egy autót lopott, majd megpróbált még két autót fegyveresen eltéríteni, ami közben egy nőt karon lőtt, míg a rendőrök egy autós üldözés után elkapták. Mindezekért összesen 75 évre ítélték Alabamában, és még mindig ítéletre vár Tennessee államban.

2020-ban a börtönben írt levélben bevallotta egy 58 éves nő 2015-ös halálra késelését, majd a kihallgatásán csak rendőrök által ismert részleteket is mondott a gyilkosságról, de később beszámíthatatlanságra hivatkozva visszavonta a vallomását. Ettől függetlenül vádat emeltek ellene, az ügyészek szerint ráadásul ez bérgyilkosság volt, mert pénzt kapott érte valakitől. Ez a tárgyalása idén júniusra van kitűzve, és akár halálbüntetést is kaphat.

A szöktetés

Április 29-én reggel járunk tehát, a fentieket elkövető, kétméteres, tetovált férfit a nő beültette a rendőrautóba, majd elhajtottak a börtönből.

Az autót üresen találták meg délelőtt 11-kor a helyi pláza parkolójában, benne a bilinccsel, börtönkulccsal és a cb-rádióval, de csak délután 3-kor lett gyanús a kollégáknak, hogy sem a nő, sem az elítélt nem tért még vissza, és nem érik el őket. Mivel Vicky 17 éve dolgozott megbízhatóan a börtönben, mindenkinek az volt az első gondolata, hogy Casey elrabolta őt az úton.

Aztán kiderült, hogy a férfinak nem volt időpontja a városi bíróságon, nincs szó hivatalos transzferről.

A nyomozók elkezdték keresni a párost, és visszafejteni a történetet, a nő készülődését és hazugságait. Mint kiderült, egy börtönőr a protokoll szerint nem szállíthat egyedül fogvatartottat, a nő emiatt azt mondta a kollégáinak, hogy ő az egyetlen, aki éppen szolgálatban van és megvan a megfelelő fegyverhasználati képesítése a szállításhoz. A kollégák nem kérdőjelezték meg a felettesük magyarázatát, főleg, hogy egy nagy csapat börtönőr percekkel azelőtt indult el két mikrobusszal, hogy egy tucat fogvatartottat szállítson valahová.

Kiderítették közben azt is, hogy körülbelül két éve volt jóban a nő és a férfi. Casey White-ot 2020-ban szállították át először a florence-i börtönbe egy másik, kétórányira lévő intézetből, itt találkoztak először, majd a férfi hol itt, hol ott volt pár hónapot. Közben a nővel telefonon kommunikáltak egymással. Amikor épp a florence-i börtönben volt, akkor a férfi apróságokban megnyilvánuló kitüntetett figyelmet és bánásmódot, például extra adag ételeket kapott a nőtől.

A férfi anyja szerint Casey nagyon szerette Vickyt, akiről azonban nem árulta el neki, hogy börtönőr, Vicky egyszer még a férfi kétéves unokáját is meglátogatta, és ajándékokat is küldött neki úgy, hogy csak annyit tudtak róla, hogy ő a férfi szerelme. A férfi korábbi kirendelt ügyvédje pedig azt mondta a sajtónak, hogy Casey diagnosztizált mentális beteg, aki ha szedi a gyógyszerét, és rendezett körülmények között van, például börtönben, akkor „okés fickó”, a baj akkor van, ha nem jut gyógyszerhez, és metamfetaminnal kezdi „kezelni” magát, amire rendszeresen volt példa.

Vicky White és Casey White körözési fotója – Fotó: US Marshals Service / AFP
Vicky White és Casey White körözési fotója – Fotó: US Marshals Service / AFP

A nyomozóknak szerencséjük volt, kaptak egy jó tippet, hogy milyen kocsival mehetett tovább a páros: a pláza parkolójában volt egy eladó autóknak fenntartott rész, és egy tanú azt mondta, hogy látott ott egy bronzszínű Ford Edge terepjárót, amin nem volt „eladó” tábla, és ez feltűnt neki, mert szokatlannak számított. Kiderült, hogy az autót Vicky White készpénzért, álnéven vásárolta nem sokkal korábban, de a rendszámot nem sikerült kinyomozni.

Az autók

Május 3-án az Indiana állambéli Evansville-ben egy autómosós felfigyelt egy Ford F-150 pick-upra, amit többször is látott aznap, majd délután meglepetésére azt vette észre, hogy lehúzott ablakkal, a kulccsal a gyújtásban áll az autó. Az autómosós rendőrt hívott, ők átvizsgálták (rendőrségi videó itt), de a körözési listán nem szerepelt a pick-up. Akkor még nem tudták, milyen fontos nyomra bukkantak.

A rendőrök csak május 6-án találták meg a bronzszínű Ford Edge terepjárót is. Üresen állt Tennessee-ben, Bethesda városnál, a semmi közepén, kétórányira északra a börtöntől.

Mint kiderült, az üres autót már a szökés napján, délután 2-kor bejelentette valaki, de kellett pár nap, míg összekötötték a szálakat a rendőrök.

A rendőrök ekkor elkezdték körbekérdezni a környékbeli autókereskedőket, hogy nem ismerős-e nekik Casey White fotója. Egy eladó felismerte a bűnözőt, mint mondta, épp 29-én adott el neki egy Ford F-150-est 6000 dollárért. A férfit egy bronz Ford Edge-ben hozta egy nő, tette hozzá a kereskedő.

A nyomozók lefuttatták az alvázszámot az adatbázisban, és azt látták, hogy az evansville-i kollégák a napokban lekérdezték azt.

A rendőrök nyomon voltak. Megnézték az autómosó biztonsági kameráinak felvételeit, és látták rajta Casey White-ot, amint az F-150-es körül járkál, lemossa, majd beül egy Cadillacbe, amit egy nő vezet.

Innentől a Cadillacet keresték a rendőrök.

Május 9-én egy Evansville-i rendőr éppen hazafelé ment a munkából, amikor meglátta az autót egy motel, a Motel 41 parkolójában. A páros egy mit sem sejtő hajléktalan lefizetésével és nevén jelentkezett be és lakott a motelban, és két hetet fizettek ki előre. A rendőrök elkezdték figyelni az épületet. Délután Vicky White egy parókában kilépett Casey White társaságában az épületből, és beszálltak az autóba, majd elhajtottak.

A rendőrök utánuk mentek, amit kiszúrt a páros, és a követés kisvártatva egy mindössze pár perces, nem nagysebességű üldözésbe fordult.

Az elfogás

Ekkor az autóból egy telefonhívás érkezett a 911-re, de a kiadott hangfelvételek szerint a páros nem volt tudatában, hogy vonalban vannak. A Cadillac végül a rendőrök rásegítésével egy árokban kötött ki, a segélyhívó másik oldalán ülő operátor pedig végighallgatta, hogy a nő pánikban magyarázza, hogy a légzsákok felfújódtak, hogy „szálljunk ki és fussunk”, majd azt, hogy „az ujjam a ravaszon”.

Amikor a rendőrök megközelítették az autót, a nő fejlövéstől sérülten ült a vezetőülésben, Casey White pedig arra kérte a rendőröket, hogy „segítsenek a feleségén”, és azt mondta, a nő lőtte le magát. Vicky White nem sokkal később meghalt.

A Cadillacben 29 ezer dollár (kb. 10,6 millió forint) készpénz, parókák, kempingfelszerelés, négy kézifegyver, egy AR-15-ös, töltények, és egy rendőröv volt a hozzávaló bilinccsel és sokkolóval. Drogot nem találtak. A hatóságok szerint a férfi lövöldözésre készült a rendőrökkel, amit az autó erőszakkal való megállítása akadályozott meg.

A Lauderdale megyei ügyész, ahová Vicky White börtöne tartozik, azt mondta, nagyon meglepte, hogy a nő romantikus kapcsolatba keveredett egy fogvatartottal. Chris Connolly ügyész szinte minden nap beszélt a nővel az elmúlt 17 évben, és mint mondta, ő volt a legmegbízhatóbb ember a börtönben. „Az életemet is rábíztam volna”, mondta az ügyész.

Casey White-ot visszaszállították az alabamai börtönbe, a seriff szerint semmi megbánást, semmi érzelmet nem tanúsított. Most fogolyszökés vádjával is bíróság elé állítják majd, sőt, a hatóságok elkezdték vizsgálni egy exbarátnőjének a 2008-as halálát is, amit lőtt seb okozott, és amit akkor öngyilkosságnak minősítettek.

Főbb források: CNN, az al.com cikkei, Independent, New York Post 1., 2., 3.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!