Egy nyugalmazott orosz ezredes arról beszélt az állami csatornán, hogy az ukrán katonák rendkívül motiváltak és készek meghalni a hazájukért

2022. május 17. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepően őszinte értékelést adott a háborúról és Oroszország helyzetéről Mihail Hodarjonok nyugalmazott ezredes az állami Pervij Kanal (Első csatorna) egyik műsorában. Hodarjonok szerint az ukrán csapatok demoralizálódásáról szóló orosz jelentések csak egyedi esetek, és nem az általános hangulatot jelzik. Úgy véli, az ukránok valójában rendkívül motiváltak és készek meghalni a hazájukért, ami szerinte „egy hadsereg magas harckészültségének az egyik legfontosabb összetevője”.

Egyúttal óva intett attól, hogy Oroszország rakétákkal fenyegesse a NATO-hoz csatlakozni szándékozó Finnországot. „Elvégre katonai-politikai helyzetünk legfőbb hiányossága, hogy bizonyos értelemben teljes geopolitikai elszigeteltségben vagyunk, és hogy – bármennyire is nehéz ezt beismerni – gyakorlatilag az egész világ ellenünk van” – mondta Hodarjonok. A műsorban elhangzottakat Francis Scarr, a BBC újságírója fordította le.

Az orosz állami médiában szinte hallatlan az ilyen nyílt kritika. Nehéz felmérni, hogy Hodarjonok szavai milyen hatást gyakoroltak a más narratívához szokott nézőkre, azt viszont érdekes lesz megfigyelni, hogy a közeljövőben újra meghívják-e őt ilyen műsorokba.

(Guardian, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!