Folyamatosan nő az Ukrajnába hazautazók száma, ezrek térnek vissza naponta Harkivba

2022. május 15. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több ukrán tér vissza a hazájába: már öt napja többen lépnek be Ukrajnába, mint ahányan menekülnek onnan, írja az ukrán határvédelem vasárnapi jelentésére hivatkozva a Napi.hu. Szombaton a jelentések szerint csaknem 46 ezren érkeztek Ukrajnába.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR) adatai szerint a háború kezdete óta több mint 6,1 millió ember hagyta el Ukrajnát – közülük a legtöbben, 3,3 millióan Lengyelország felé. Közel 960 ezren utaztak Moldova és Románia irányába, 800 ezren Oroszországba, 595 ezren Magyarországra, 415 ezren Szlovákiába, sőt, 27 ezer ember még Belaruszba is átmenekült.

A visszamenekülők azonban az ország minden pontján megjelennek: már a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója is azt jelentette, hogy naponta mintegy kétezren térnek vissza a városba. Ukrán jelentések szerint a napokban adták fel az oroszok a harcot Harkiv körül, az 1,4 milliós nagyvárosban viszont a háború miatt sokan váltak hajléktalanná, így kiemelt probléma most a lakhatási válság megoldása.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!