A CDU nyert a legnépesebb német tartomány választásán, de a Zöldek lehetnek a legboldogabbak

2022. május 15. – 21:58

A CDU nyert a legnépesebb német tartomány választásán, de a Zöldek lehetnek a legboldogabbak
Mona Neubaur, a Zöldek tartományi listavezetője ölel át egy idősebb zöldpárti aktivistát – Fotó: Max Brugger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot erősödtek a Zöldek, nyertek a kereszténydemokraták, és egyelőre kérdéses, bejutnak-e a tartományi parlamentbe a liberálisok és a szélsőjobboldali AfD-sek – így lehetne összefoglalni az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választás várható eredményét az ARD előrejelzése szerint.

A közel 18 millió lakosú nyugat-németországi tartomány választása volt a német pártok első nagy erőpróbája a tavaly szeptemberi szövetségi voksolás óta, a kutatások pedig fej-fej mellett mérték a Saar-vidéket márciusban behúzó Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a május elején Schleswig-Holstein tartományban nyertes Kereszténydemokrata Uniót (CDU).

A vasárnapi eredmény valamennyire fájhat a szövetségi szinten kormányzó szociáldemokratáknak, azonban ez a tartományi erőviszonyokon nagyban nem változtat. A legnépesebb német tartományt eddig a CDU és a Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója kormányozta, most viszont akkor sem lenne többségük, ha az FDP tényleg bejutna a tartományi parlamentbe. Ráadásul úgy tűnik, a következő tartományi kormányban mindenképpen ott lesznek a Zöldek.

Bár matematikailag többsége lenne a CDU-nak az SPD-vel is, egyik fél sem kormányozna együtt a másikkal – így vagy az egyikük, vagy a másikuk foghat össze a zöldpárttal.

Hendrik Wüst, a tartomány CDU-s miniszterelnöke a győzelem után – Fotó: Leon Kuegeler / Reuters
Hendrik Wüst, a tartomány CDU-s miniszterelnöke a győzelem után – Fotó: Leon Kuegeler / Reuters

Az ARD Tagesschau beszámolója szerint ha a tartományt továbbra is a CDU vezetné egy koalíció élén, az megerősítheti pártelnöki pozíciójában az ősszel megválasztott Friedrich Merzet. Ha viszont sikerülne elhódítania a Zöldek szívét az SPD-nek, az valamennyire kárpótolhatná a szocdemeket a tartományban elért történelmi vereségért.

A harmadik hely ellenére egyértelműen a Zöldek tűnnek az este legnagyobb nyertesének, az észak-rajna-vesztfáliai siker ugyanis megerősítheti pozícióikat a berlini kormányban is. Velük ellentétben viszont épphogy megingathatja a vasárnapi eredmény mind az FDP helyzetét a szövetségi kormányban, mind a pártvezér Christian Lindnert a pártelnöki pozícióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!