A CDU nyerte a németországi Schleswig-Holsteinben a tartományi választásokat

2022. május 9. – 00:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerte meg az északi Schleswig-Holstein tartományban a választásokat – írja a Reuters.

Az eredmény kicsit fellendítheti a pártot, ami a tavalyi választásokon nem szerepelt olyan jól. Az Infratest dimap exit pollja szerint a kereszténydemokraták 43,5 százalékot szereztek a tartományi választásokon, ami 11,5 százalékponttal több, mint a legutóbbi, 2017-es itteni eredményük.

Olaf Scholz kancellár Szociáldemokrata (SPD) pártja 15,9 százalékon áll, miután egy viszonylag ismeretlen jelöltet indított. Koalíciós partnerük, a Zöldek 18,1 százalékot tudhat magának, míg a Szabaddemokraták 6,4 százalékon állnak.

Eközben a Dél-Schleswig Párt, ami a dán kisebbséget képviseli, 5,8 százalékot kapott. A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) illetve a szélsőbalos Baloldali Párt pedig nem érte el az 5 százalékot, így nem jutottak be a tartományi parlamentbe.

Ez alapján a konzervatív kereszténydemokratáknak elég lesz egy párttal szövetségre lépni a kormányalakításhoz. A CDU főtitkára, Mario Czaja szerint a párt nem fogja elfogadni a Berlinből érkező javaslatokat arról, hogy a tartományi miniszterelnök, Daniel Guenther kivel kössön koalíciót. A CDU egyébként jobban áll Schleswig-Holstein tartományban, mint országosan nézve – úgy ugyanis 26 százalékos támogatottságot mérnek nekik – de a siker főleg Guenther népszerűségének köszönhető.

A Németországi tartományi miniszterelnökök legnépszerűbbikének számító Guenther újabb ciklusa megerősítheti a mérsékeltek szerepét a CDU-n belül, szemben a párt jobboldalibbnak számító vezetőjével, Friedrich Merzcel.

Jövő héten tartják még a legnépesebb tartománynak számító Észak-Rajna-Vesztfália választásait is, ahol a Szociáldemokraták és a Kereszténydemokraták fej-fej mellett vannak a közvéleménykutatás szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!