A lelőtt al-Dzsazíra-újságíró koporsóját vivő tömegre támadtak az izraeli rendőrök

2022. május 14. – 15:30

frissítve

A lelőtt al-Dzsazíra-újságíró koporsóját vivő tömegre támadtak az izraeli rendőrök
Fotó: Ammar Awad / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ és az EU elítélte, az Egyesült Államok pedig sajnálatát fejezte ki a „mélységesen nyugtalanító” eset után, amelyben izraeli rendőrök támadtak a héten lelőtt al-Dzsazíra-újságíró koporsóját vivő tömegre Kelet-Jeruzsálemben. A temetésre ezrek gyűltek össze pénteken, hogy utolsó útjára kísérjék az 51 éves Sirín Abu Aklát, aki a ciszjordániai Dzsenin városában halt meg, miközben az izraeli hadsereg rajtaütéséről készült tudósítani.

A nő „PRESS” feliratú sisakot és kevlar-mellényt viselt, egyetlen lövedék végzett vele, amely az arcát találta el. Később Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a halálesetért.

A pénteki, a halottat búcsúztató tömeget érő támadás akkor történt, amikor Abu Akla teste elhagyta a Szent József Kórházat – a rendőri akció miatt majdnem le is ejtették az újságíró koporsóját. Az izraeli erők palesztin zászlókat foglaltak el a gyászolóktól, később pedig betörték az Abu Akla holttestét szállító halottaskocsi ablakát, és abból is eltávolítottak egy palesztin zászlót.

A jeruzsálemi Vörös Félhold szerint a támadásokban 33 ember megsérült, hatan pedig kórházba kerültek. Az izraeli hatóságok közölték, hogy hat embert letartóztattak, miután a gyászolók „köveket és üvegpalackokat” dobáltak. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője szerint „mélységesen felkavarta” az erőszak.

Ezrek kísérték utolsó útjára Sirín Abu Aklát – Fotó: Ammar Awad / Reuters
Ezrek kísérték utolsó útjára Sirín Abu Aklát – Fotó: Ammar Awad / Reuters

Az Európai Unió „megdöbbenéssel fogadta a Szent József kórház területén történt erőszakos cselekményeket, valamint az izraeli rendőrség által a gyászmenet során alkalmazott szükségtelen erőszak mértékét”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok „mélyen megrendült a képek láttán, amelyeken az izraeli rendőrség a gyászmenetre támadt... Minden család megérdemli, hogy szeretteit méltóságteljesen és akadálytalanul helyezhessék örök nyugalomra”.

via Al-Dzsazíra

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!