Izraelt tette felelőssé az al-Dzsazíra újságírójának lelövéséért a palesztin elnök

2022. május 12. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a Dzseninben agyonlőtt Sirín Abu Akla ismert palesztin újságírónő, az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna helyi tudósítójának haláláért – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön. Csütörtök délelőtt Rámalláhban, a palesztin hatóság központjában található Mukáta nevű kormányzati központban több ezer ember vett részt az újságíró gyászszertartásán, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök, a hatóság magas rangú tagjai, valamint muszlim és keresztény vallási vezetők is.

„Sirín Abu Akla Jeruzsálem és az igazság mártírja” – mondta Abbász a szertartáson az 51 évesen lelőtt újságírónőről, és Izraelt okolta a haláláért. „A harcos média és a palesztin nő jelképe, aki az életével fizetett népéért és a számára fontos ügyekért”- hangsúlyozta a palesztin elnök. „Sirín meggyilkolása nem az első bűncselekmény, már sok palesztin újságírót megöltek. Teljes mértékben Izraelt tekintjük felelősnek a gyilkosságért. Ez a bűncselekmény nem maradhat következmények nélkül. Elutasítjuk és megtagadjuk az izraeli hatóságokkal közös nyomozást, mert ők követték el a bűncselekményt. Hamarosan eljutunk a hágai bírósághoz, hogy leleplezzük a bűnösöket” – mondta Abbász.

A boncolást végző palesztin patológus Rian al-Ali, Nadzsah Egyetem Patológiai Intézetének munkatársa azt mondta, nem lehet biztosan megállapítani, hogy Aklát, az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték-e le.

A Palesztin Nemzeti Hatóság Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős vezető tisztviselője, Huszein as-Sejk, reggel bejelentette, hogy nem hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra az Akla testéből eltávolított lövedéket.

Sejk közölte, hogy a halál körülményeinek kivizsgálását a palesztin hatóság önállóan fogja lefolytatni, majd az eredményt minden érintett féllel, köztük az Egyesült Államokkal is közölni fogják. Sejk azt állította, hogy noha jelenleg nincs olyan igazságügyi orvosszakértői megállapítás, amely szerint az izraeli hadsereg lőtt volna Abu Aklára, minden jel arra utal, hogy izraeli lövedék ölte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!