Sorban jönnek a NATO-tagállamok Finnországot támogató nyilatkozatai

2022. május 12. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian közölt gyűjtést azokról az állam- vagy kormányfőkről, akik gratuláltak Finnország NATO-csatlakozási szándékához. Az észtek voltak a leggyorsabbak, de azóta gratulált többek között Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki szerint a finnek csatlakozása „remek hír” Lengyelország és Európa biztonságának szempontjából.

Rajta kívül Petr Fiala cseh miniszterelnök is támogatásáról biztosította a finneket, ahogy Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Klaus Iohannis román elnök is.

Magyarország egyelőre hivatalosan nem kommentálta a finn csatlakozási szándékot.

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön egy közös nyilatkozatban jelentette be, hogy minél hamarabb be szeretnék nyújtani Finnország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Oroszország, ami az Ukrajnával vívott konfliktusát most már a nyugati katonai tömbbel való proxyháborújának tekinti, ezt „határozottan” fenyegető lépésnek értékeli, és súlyos válaszreakciókat helyezett kilátásba.

Finnország után várhatóan Svédország is felvételt kér a NATO-ba, egyes hírek szerint ez már jövő héten megtörténhet. A két semleges ország geopolitikai helyzetéről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!