Csehország vonattal szállíttatná Magyarországra a kettős állampolgárságú ukrán-magyar romákat

2022. május 12. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vít Rakusan cseh belügyminiszter felszólította csütörtökön Pintér Sándort, hogy Magyarország gyorsítsa fel a Csehország területén tartózkodó ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban, írja az MTI.

„Felkértem a magyar felet a vizsgálatok néhány napon belüli gyors és következetes elvégzésére, hogy a cseh fél hivatalosan megtudhassa, van-e vagy nincs az illető személyeknek magyar útlevelük”, fogalmazott Rakusan. Hozzátette, a magyar útlevéllel rendelkezők számára felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítják őket. A prágai média szerint jelenleg a prágai vasúti főpályaudvaron többszáz ukrajnai roma tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról.

A helyzetük egyre romlik, a menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel, rossz higiéniai körülmények között. A prágai önkormányzat a helyzet kezelésére sátortábort épített, itt helyeznék el azokat a menekülteket is, akiknél ellenőrizni kell útlevelüket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!