Kamera rögzítette, ahogy az orosz katonák fegyvertelen civileket lőnek hátba

2022. május 12. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

CCTV kamerák rögzítették Ukrajnában, ahogy orosz katonák érkeznek egy Kijev környéki üzlethez, majd szóba elegyednek a biztonsági őrrel. A katonák először a beszélgetés után elmennek, majd két orosz visszafordul a felvételek szerint: azért, hogy hátba lője Leonyid Pliaszt, a biztonsági őrt, illetve annak főnökét. A felvételek a BBC-hez kerültek, az esetet az ukrán ügyészség vizsgálja háborús bűncselekményként. A felvétel egy része a CNN videójában is látható:

Az orosz katonák miután tüzet nyitottak a civilekre, a felvételek szerint betörtek az üzletbe, hogy kifosszák azt. A két sérült közül Pliasz tudott talpra állni a lövések után, főnöke egyből meghalt. Pliasz végül elbújt a portán, ahol telefonált egy barátjának, így tudták meg az ukrán erők, hogy mi történt az üzletnél. Az őr segítségére végül ukrán önkéntesek érkeztek, de Pliasz nem élte túl a sérüléseit.

Mint a BBC anyagából kiderül, az oroszok egy lopott furgonnal érkeztek, és a felvételek mutatják, hogy az sem hatotta meg őket, hogy Leonyid feltartott kézzel – fegyvertelenségét jelezve – indult el feléjük. Mint a lap írja, a kamerákat későn vették észre az oroszok, amikor felfigyeltek rá, betörték, de a felvételek így is megmaradtak. Leonyid Pliasz a barátjának a telefonba még annyit mondott el, hogy az orosz katonák azt mondták, ők nem lőnek civilekre – majd nem sokkal később hátba lőtték.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!