Orbán találkozott II. Efrém Ignác szír ortodox vezetővel, Kirill pátriárka szankcionálásának ellenzéséről beszéltek

2022. május 12. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a Karmelitában fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát Orbán Viktor: II. Efrém Ignác egyike azoknak az egyházi vezetőknek, akik levélben fordultak Orbán Viktorhoz azt kérve, akadályozza meg az Európai Bizottság abbéli tervét, hogy a nyíltan oroszpropagandista Kirill moszkvai pátriárkát szankciós listára helyezze.

Orbán biztosította az ortodox pátriárkát arról, hogy „Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat vegyenek fel szankciós listára”, írja az MTI. Szerinte ez vallásszabadsági kérdés.

Kirill moszkvai pátriárka háborúpárti különleges katonai művelet-párti kijelentései egyházon belül is nagy port kavarnak, nemcsak az EU-ban. Ferenc pápa április végén lemondta az orosz ortodox pátriárkával tervezett találkozóját, vélhetőleg azért is, mert a pátriárka támogatja a háborút. Ferenc pápa korábban egy interjúban megjegyezte, hogy megrökönyödött, amikor a pátriárka megpróbálta meggyőzni őt a háborúról – a pápa ekkor jelezte neki, hogy ők „egyházi, és nem politikai” vezetők. Az orosz ortodox egyház az interjúra azt mondta, „rossz hangnemet ütött meg” a pápa benne.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!