Az orosz ortodox egyház szerint „rossz hangnemet ütött meg a pápa”, amikor a moszkvai pátriárkával folytatott beszélgetésükről mesélt

2022. május 4. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz ortodox egyház közleményben reagált Ferenc pápa korábbi interjújában. Az ortodoxok bírálták Ferenc pápát, mondván, hogy a pápa „félreértelmezte” a Kirill moszkvai pátriárkával való legutóbbi beszélgetését, írja a Guardian.

Ferenc pápa a Corriere della Sera olasz lapnak azt nyilatkozta, hogy 40 percig beszélt a pátriárkával, ebből „az első 20 percben felolvasta nekem a háború melletti érveket”, mondta a pápa. Hozzátette, jelezte ekkor az ortodox püspök felé, hogy az érvekből nem ért semmit, ugyanis ők „nem állami papok, nem a politika nyelvét kell használniuk, hanem Jézusét”.

Az orosz ortodox egyház erre azt reagálta, hogy „sajnálatosnak tartják” azt, hogy a pápa „rossz hangnemet választott a beszélgetés tartalmának közvetítésére”. A nyilatkozat szerint a pátriárka azzal érvelt, hogy a háború egy „2014-es ukrajnai puccs miatt kezdődött” és mert a „NATO megszegte ígéretét, miszerint nem fog keleten terjeszkedni”.

Ferenc pápa április végén lemondta az orosz ortodox pátriárkával tervezett találkozóját, a döntésnek valószínűleg ahhoz is köze van, hogy a pátriárka nyíltan támogatja az orosz inváziót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!