Zelenszkij: Oroszország veszíteni fog, mert a gonosz mindig veszít

2022. május 9. – 01:44

frissítve

Zelenszkij: Oroszország veszíteni fog, mert a gonosz mindig veszít
Forrás: president.gov.ua

Másolás

Vágólapra másolva

A szabad világ szemében egyértelmű, hogy Ukrajna áll a jó oldalon ebben a háborúban, „és Oroszország veszíteni fog, mert a gonosz mindig veszít”, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos késő esti beszédében vasárnap.

Azt mondta, hogy az ukrán luhanszki régióban található Bilohorivka falu ellen szombaton elkövetett orosz légicsapásban közel 60 ember halt meg. „Civilek, akik a támadások elől bújtak el az iskolában”, amit célzott csapás ért. Nagyjából 90 ember keresett menedéket az iskola óvóhelyként használt pincéjében, vasárnap délelőtt még annyit lehetett tudni, hogy harminc embert kimentettek, és két ember holttestét találták meg.

Odessza térségében lakóépületet is rakétacsapás ért, Szumi térségében, ahogy a Donbaszban és Harkivnál is tüzérségi támadást hajtottak végre. „Mintha ma nem május 8. lenne, mintha holnap nem május 9., amikor a békének kellene a legfontosabb szónak lennie, minden normális embernek” – mondta. Ukrajnában vasárnap és hétfőn tarják az Emlékezés és a Megbékélés napját, amikor a II. világháború végére emlékeznek.

Oroszországban május 9-én ünneplik a győzelem napját, és Moszkvában katonai díszszemlét is tartanak majd. Zelenszkij szerint „Oroszország elfelejtett mindent, ami fontos volt a második világháború győzteseinek. De Ukrajna és a szabad világ emlékeztetni fogja rá.” Szerinte újra súlya kell, hogy legyen azoknak a szavaknak, hogy „soha többet”, amit mindig megismételnek a második világháború áldozataira emlékezve.

Megköszönte Jill Biden amerikai first ladynek, hogy Ukrajnába is ellátogatott vasárnap, Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével, amit biztonsági okokból előre nem jelentettek be. Zelenszkij szerint Jill Biden a lehető legtöbb információhoz jutott arról, hogy mire van szükségük az ukrán nőknek és férfiaknak, és hálás a népüknek nyújtott támogatásért.

Zelenszkij beszélt arról, hogy mennyire fontos jelzés, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is éppen május 8-án járt Kijevben. Megegyeztek a gazdasági és védelmi együttműködések kiszélesítéséről, és Kanada az aknamentesítésben is segítséget tud majd nyújtani.

Az ukrán elnök Trudeau jelenlétében kitüntette az aknamentesítőket, köztük a világszerte ismertté vált kutyát, Patront. A csernyihivi tűzszerészek állandó segítőjéről itt írtunk korábban. Zelenszkij azt mondta, Patron gyerekeknek is segít, és az egyik legsürgősebb feladatnak nevezte, hogy meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy felismerjék és elkerüljék a robbanószerkezeteket.

Ukrajna először vett részt a G7-országok tanácskozásán, ahol Zelenszkij a szankciók fokozására szólított fel, és ezek között említette az orosz olajra, olajszármazékokra kivetendő embargót is.

Tárgyalt Andrej Plenković horvát kormányfővel, a norvég parlament és a német szövetségi alsóház elnökével is. Zelenszkij arról is megemlékezett a beszédben, hogy Bono, a U2 frontembere is Kijevben járt vasárnap, egy óvóhelyként használt metróállomáson adott koncertet.

Zelenszkij szerint ez a nap Ukrajnában megmutatta, hogy már a szabad világ és az egyesült Európa teljes értékű részei, ami szerinte nyilvánvaló kontraszt Moszkva gonoszságban és gyűlöletben töltött magányával szemben, amit szerinte hétfőn mindenki látni fog.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!