Vörös festékkel öntötték le Varsóban az orosz nagykövetet

2022. május 9. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vörös festékkel öntötték le a varsói orosz nagykövetet, aki az ismeretlen szovjet katona sírját koszorúzta volna meg a lengyel főváros egyik temetőjében, írja az AP jelentése alapján az ABC News. Az ukrán zászlós tüntetők már várták a temetőnél Szergej Andrejev nagykövetet, akit végül a rendőrségnek kellett kimenekítenie.

A tüntetők lefasisztázták a nagykövetet és az orosz delegáció többi tagját, és az ukrán zászlók mellett vérrel megkent fehér lepedőkbe öltöztek, hogy ezzel szimbolizálják az ukrajnai háború áldozatait.

Bár korábban az orosz nagykövetség rendezvényt szervezett volna az emlékműhöz, a lengyel külügyminisztérium „nem ajánlotta” a rendezvény megtartását, a varsói polgármester pedig szintén elutasította, hogy „ünnepelhessenek az agresszorok”, írja a lengyel közrádió.

Lengyelországban szinte teljes nemzeti egység alakult ki az ukránok mellett és az oroszok ellen – olyannyira, hogy nemzetközi plakátkampányt is indítottak Oroszország ellen.

FRISSÍTÉS: Moszkva hivatalosan tiltakozik a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt – közölte az orosz külügyminisztérium. A tárca által kiadott közlemény szerint „A lengyel rendőrség tétlenül nézte, ahogy szélsőségesek megzavarták a varsói szovjet katonai temetőben megtartott koszorúzási ünnepséget, és erőszakot alkalmaztak Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet és az orosz diplomáciai képviselet más tagjai ellen”. A minisztérium szerint a lengyel hatóságok lényegében neonácikkal szemben tanúsítottak engedékenységet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!