Magyarországra jön az oroszok háborús bűnösségéről szóló lengyel plakátkampány

2022. május 3. – 16:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A visegrádi országok közül egyedül Magyarországra érkezik a lengyel kormány „StopRussiaNow” (Állítsuk meg Oroszországost most!) óriásplakát-kampánya, tudta meg a Népszava Sebastian Kęciek rendkívüli és meghatalmazott nagykövettől. A következő három napban Budapesten lehet majd találkozni az autókon kifeszített plakátokkal.

A kampány egyik képe – Forrás: Lengyel Nagykövetség Budapesten
A kampány egyik képe – Forrás: Lengyel Nagykövetség Budapesten

Az összesen 19 európai országban futó kampány célja egyrészt az orosz háborús bűnök tudatosítása a lakosság körében, másrészt azoknak a politikusoknak a meggyőzése, akik alig várják, hogy a háború végeztével újra üzletelhessenek Oroszországgal – mondta a nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országok közül miért csak Magyarországon lesz ilyen kampány, Kęciek azt válaszolta a Népszavának, hogy ez a lengyel kormány döntése volt.

A magyar kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Magyarországon szólásszabadság van, így ha valaki plakáthelyet vásárol, akkor a véleményszabadság nagyon kevés országban olyan széles, mint itt.

Az európai színpadon szoros szövetséges Lengyelország és Magyarország kapcsolatát az utóbbi időben kikezdte az orosz-ukrán háború. A legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), valamint a Fidesz között korábban nagy volt a barátság, de az orosz invázió épp azt a különbséget élezte ki, ahol a leginkább eltér az álláspontjuk. Erről a fejleményről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!