Aláírta Biden a „kölcsönbérleti” törvényt

2022. május 9. – 23:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden aláírta az ukrán demokrácia védelmében hozott 2022-es kölcsönbérleti törvényt (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022), amely megkönnyíti, hogy az Egyesült Államok katonai felszereléseket küldjön Ukrajnába. Biden megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja az ukránokat, akik „az országukért és demokráciájukért harcolnak Putyin kegyetlen háborújával szemben”. Az elnök úgy fogalmazott: „az ukránok minden nap az életükért küzdenek. A harc nem olcsó, de az agressziónak való engedelmeskedés még költségesebb.”

A szakértők szerint a jogszabály a második világháborús úgynevezett „kölcsönbérleti” program újraindítását jelenti, amely akkor hozzájárult a náci Németország legyőzéséhez. A hétfőn aláírt törvény lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy katonai felszerelést kölcsönözzön vagy lízingeljen Ukrajnának, illetve más kelet-európai szövetséges országoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte a törvényjavaslat aláírását. „A kölcsönbérleti törvény mai aláírása történelmi lépés. Meggyőződésem, hogy együtt újra győzni fogunk. És meg fogjuk védeni a demokráciát Ukrajnában és Európában, mint 77 évvel ezelőtt” – fogalmazott Zelenszkij. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!